{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 14 Feb 2018

今日話晒都情人節,點都需要一個甜點作結,無論大與小,咁先叫perfect meal。作為男士們,識整甜嘢其實一定有分加,為左你地可以成功加分,我就特登搵黎幾個簡單易整的甜品食譜,有出自星級名廚之手,亦有簡易製作,做個參考都好丫。

由Food & Wine 編緝Grace Parisi 介紹的食譜,免焗朱古力曲奇,材料也只有粟米片、花生醬、朱古力同一隻美國牌子REESE'S 嘅 Peanut Butter Cups花生朱古力糖,最後款材料好似好難搵,但其實你去太子間美國雜貨就會有,真係無,用街買到嘅朱古力打碎都可以。

食譜在此

食到飽一飽,唔想食件Cake咁食,可以諗下整Cake Balls,因為小巧細件啱晒女伴。當然啦,你無時間去整海綿蛋糕,都可以去買現成嘅淨蛋糕,如果追求極致的朱古力味,個人建議可選超市中的莎莉蛋糕,超濃味,之後做法也一樣。

咪以為甜品食雪糕就好hea,買來H字頭或者M字頭雪糕,自己加點心意都得,好似呢個加入波本威士忌的焦糖糖醬食譜,暗暗蘊含殺傷力的酒意。

食譜在此

最後當然要訴諸於權威,找來Gordon Ramsay教整raspberry jam souffle,他再聲稱是No.1 Show off的甜品,嘩!講到咁大,我就信你!

「好丘貝果」你食過就知有咩唔同,麵包迷最愛。
gourmet
台灣風味市集開催 「台灣最好吃」好丘貝果強勢登場
23 May 2018
當日本人遇上意菜,其化學作用不容忽視。
gourmet
意菜日廚田淵拓聯乘WHISK 快閃現代意菜風味
23 May 2018