{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 23 May 2017
由Bandai Hobby推出,專門以《龍珠》入面出現嘅各種載具為主題嘅「Figure-rise Mechanics」繼「撒亞人飛船」同「菲利飛行艙」之後終於推出第三彈,不過就唔係我之前估嘅娜美星飛船,而係一跳就跳到人造人篇中,未來杜拉格斯乘坐嘅時光機!


呢隻由未來莊子製作嘅時光機整體以黃綠為主,機身有「膠囊企業(Capsule Corp)」嘅標誌,亦有代表住第一部時光機嘅「1」字,就連漫畫中杜拉格斯寫上嘅「Hope」亦有造出,都可以話係跟到十足十。不過由於原作對於時光機內部就冇咩點描寫過,所以同之前嘅「菲利飛行艙」一樣,都係由設計師補完。而除咗外表之外,呢隻有成30cm造嘅時光機仲有兩個賣點,第一係真係放得落同期推出嘅「Figure-rise Standard」杜拉格斯;另外就係隨機附送「斯路殼」一個,不過就冇破壞版嘅機艙玻璃,算係美中不足。


呢架時光機預計今年7月推出,售價係7344JPY,大約500HKD左右。而「Figure-rise Standard」就有比達同杜拉格斯兩父子,售價同樣係2700JPY,約185HKD。
Bandai-hobby




經常有人問,有甚麼駕駛方法可以慳油一點?答案除了右腳放輕一點之外,就是用更優質的汽油。
autofeature
高質素 = 低耗油 - 加德士特配Techron® 5星級汽油
19 Jan 2018
唔知LeBron同Curry會點揀呢?
hobby
【猜人!】NBA全明星賽正選出爐,LBJ及Curry成隊長揀人!
19 Jan 2018
據動漫雜誌《Newtype》透露,Netflix將會以3D CG嘅技術,重製《聖鬥士星矢》動畫,預定2019年發布。
hobby
展望2019年 Netflix重製《聖鬥士星矢》動畫
19 Jan 2018