{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 05 Dec 2017

相信如果你唔係太留意女子網球壇嘅話,你可能仲停留緊由威廉絲姊妹統治嘅時代,但唔講唔知其實佢兩姊妹都已經37同36歲,目前已經跌出世界前三。咁你又知唔知目前網球女單世界一姐係邊個?佢就係黎自羅馬尼亞嘅Simona Halep。

現年26歲嘅Halep,其實至今仍然未拎過任何大滿貫錦標,但係就憑住穩定嘅發揮一步一步登上宜家女單一姐嘅寶座,其中今年佢就成功打入法網決賽,而喺溫布頓則打入8強。而近日,Halep更喺《Capital》嘅投選入面,以460分成為本年度最成功羅馬尼亞女性,同時佢亦成為前300位羅馬尼亞最有錢嘅人。
今次票選緊隨Halep其後嘅第2位係歐盟區域政策委員會委員Corina Cretu(415分),第3位則係企業家Anca Vlad(405分)。

單打職業生涯入面,Halep喺四大滿貫嘅成蹟分別係:澳網8強、法網決賽、溫布頓4強及美網4強。而喺2017年,Halep收入大慨為2000-2200萬歐元,相信未來佢只會更有機會挑戰更多錦標及更多獎金!

 
 
 
只有佢達到呢個水平
hobby
【籃板球的極致】
20 Aug 2018
【期待新戲】《檢察狂人》木村拓哉 VS 二宮和也律政型男的火爆對決 訴訟時效似乎係日本司法近年熱門的話題,起碼上一次有套22年後の告白 我是殺人犯已經用上這個議題,檢察狂人也都有相關觸及到呢個議題。這套檢 ...
hobby
【期待新戲】《檢察狂人》木村拓哉 VS 二宮和也律政型男的火爆對決. ... ...
20 Aug 2018