{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  圖:互聯網
POSTED ON 14 Jun 2018
出身自英國利物浦嘅音樂家、樂團「Ladytron」成員、藝術家,同時亦係一位專業攝影師,尤其擅長捕捉各種地貌嘅影像。佢嘅最新作品系列「Lux Noctis」就以無人機於夜空中點亮多個山岳,形成一幅幅奇特嘅風景。

Reuben以除咗以無人機作為光源,令圖像產生虛幻感,亦利用長曝加上無人機圍繞山頂飛行而拍出一個個「光環」,令明明在地球上現實存在嘅山岳變成外星探險電影中的奇景。Reuben接受「Colossal」訪問時指,他將此系列視為「Zero Trace」的一種(即攝影師完全沒有觸碰、改變對象的風格),同時也有19世紀「壯麗(Sublime」的浪漫主義,以及科幻空想的元素在。縱然相片都有經過一定後製,但亦唔係單純的Photoshop作品。

在自己嘅官網上,Reuben指每日我哋都會接觸到大量熟悉的美麗事物,所以希望透過為地貌帶來新鮮感而「更新」我們對世界的認知。睇黎都相當成功啦。
Reuben Wu
仲有一個月多啲《FIFA 19》就要推出喇!《FIFA 19》今次新加入16個西班牙球隊主場,而唔計巴塞隆拿,遊戲收錄晒西甲17-18賽季嘅所有西甲球隊嘅主場,另外仲有新增超過200個西甲球員真實樣貌,一眾西甲球迷就可以玩得 ...
tech
《FIFA 19》新加入16個西班牙球場 巴塞隆拿無份
20 Aug 2018
Tesla創辦人兼CEO Elon Musk日前接受知名科技界YouTuber Marques Brownlee訪問,佢指出Tesla有機會喺3年之內推出平價版嘅電動車款,而售價只需2.5萬美元(約19.6萬港元),但佢都承認呢個目標係非難實現。 ...
tech
【仲有得再平】Elon Musk: 3年內或可推2.5萬美元電動車
20 Aug 2018