{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 11 Jan 2019
2019 CES(國際消費電子展)年年都好多新驚喜,今年LG就帶來應該是首部HomeBrew 膠囊精釀啤酒機,只要用膠囊放入機器中,2星期後喺屋企就有啤酒飲,又會自動計算發酵同自動清潔功能,聽落好似係好正,等陣先?部機好似伏伏地喎.....
Capsule系列龐大,市面上最常見嘅就有膠囊咖啡機,或者係膠囊豆漿機、膠囊果汁機,甚至係嬰兒專用嘅膠囊奶粉機,這部HomeBrew  機體大約就如一部咖啡機。Capsule 機當然就係方便為上,而這部啤酒機每「裝填」都有一個麥芽膠囊、三個分別裝住酵母、啤酒花油同個別風味的膠囊,已公佈的口味就有American IPA、American Pale Ale、English Stout、Belgian-style Witbier 以及 Czech Pilsner。Capsule 係好方便,與此同時亦製造極多垃圾,不過呢個都唔係重點。
HomeBrew 主打係簡化在家釀酒過程,精準操控整個流程,以保證釀造成功,自帶自動清潔,聽落好理想。喺展覽上,已經有記者現場玩過,普遍印象都麻麻,個程序一旦開始,就要Run 部機足足兩星期,雖然過程中你可以透過個APPS 觀測數據,不過最後你都要等兩星期後,先可以對部機有任何操作,即係話,一開始整啤酒,你就無得飲啤酒。
暫時部機同一堆 capsule 仲未有訂價,更加唔知等咗2星期釀出黎嘅啤酒係咩味道,諗諗下,你會發現,咁我不如正正常常去買Home Brew Kit?
中環店人山人海,係咪要去曼谷先飲到?
gourmet
亞洲最佳酒吧The Old Man衝出香港 暑假曼谷文華東方開POP UP
19 Jun 2019
年度奢華約會餐廳之選。
gourmet
法菜名所踏入新章 半島Gaddi's迎來大廚Albin Gobil
18 Jun 2019