文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON November 22, 2018 12:31 am
【懷舊新機】Crosley為懷舊客推出完全復古卡式錄音帶播放收音機

有d產品出現在正確的時代完全唔會有咩特別,但出現在錯誤的年代就會有種特別的時代碰撞,有時可能是垃圾,但有時卻是珍貴的懷舊回憶,美國精品影音廠仔Crosley除左出色的手提黑膠盤外,近期仲推出左一種別具『無特色』的懷舊卡式錄音帶播放機CT100和CT200,以經典設計喚醒記憶年輪,Crosley同其他我們見過眾多廠商唔同,佢地真真正正出品懷舊產品,即是話,佢地出的懷舊卡式錄音帶播放機,目的清晰神還原卡式錄音帶播放機,係無整色整水將咩藍芽無線咩咩新科技放落去。你爺爺用時如何,孫仔你買到也是如些。

 

當您可以在Target,Best Buy等網站上輕鬆購買Crosley碳纖維黑膠唱盤時,Crosley可被視為新潮派音響播放器最受“消費者”歡迎的品牌之一。佢地主要賣點除左「潮」就是「平」,黑膠盤都價格僅約100美元有交易,音響來講是賤價之物。現在,呢個品牌決定玩埋卡帶播放機市場 - 這個市場與黑膠市場一樣咁“懷舊”。

 

因此,Crosley開始銷售兩款卡式帶播放型號:CT100和CT200。這兩款設備具有一些常規功能,常見於過去的卡式帶播放收音機,如單聲道喇叭,AM / FM收音機,內置麥克風,當然還有一個磁帶頭。而用戶必須自己手動睇方向按制反帶。一切真正地懷舊回到你阿爺的年代。

 這是CT-200

那麼這兩種產品有什麼區別?其實無咩大分別CT100做到的所有播帶和收音機功能, CT200都得,但就具有貴10蚊美金的價格標籤,有可以簡單調整小小的低音同高音按鈕,VU表按鈕,貴10蚊設計唔同睇落更型

可以用外置大電池裝入帶出街聽 (仲有咩功能用法問你阿爺!)

這是Ct-100,但兩個大扭制,簡單少少但功能其實都一模一樣!平10蚊美金咁大把

 

無論用料同外觀已至實用規格,Crosley 卡式帶播放機同你阿爺時代買到的完全一樣咁可靠,懷舊用家唔駛唸,60蚊美金買部懷下舊啦,帶落公園拉長條天線聽收音機,如果有盆象棋玩下幾咁優悠,你就想明天仲要返工………

02 Jul 2020
HOBBY
【高智能方程式】河森正治監修 全變形超級雷神AKF-11
即係唔需要加減配件就可以變出Circuit Mode、Aero Mode、以及打開升壓渦嘅Boost On模式。
02 Jul 2020
HOBBY
【日本】秋葉原卡丁車眾籌 兩個月籌800蚊
因為唔達標,嗰萬令Yen都會退返畀參加者,即係Street Kart係斗零都收唔到。