{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Aug 2019
RM Sotheby's (被Sotheby's收購25%股份前名為RM Auction)係一個著名嘅經典汽車拍賣行,佢哋每年8月於加州城市蒙特雷(Monterey)舉行嘅拍賣會都會雲集來自世界各地嘅超珍貴汽車,今年Sotheby's就決定食住個勢,於8月14日(對,今晚)舉行一場借鑒蒙特雷拍賣會嘅另一場拍賣會,不過唔係賣車,係賣錶,「展示製錶及製車的頂級技術」咁話。

呢場名為「The Driver's collection」嘅拍賣,集合咗18隻極具觀賞同收藏價值嘅腕錶,當中14係Rolex、2隻Omega、1隻Patek Phillipe同一隻HEUER,不過論拍賣重點,就一定係起標價16萬美金嘅1958年Rolex Submariner 4 Liner Ref.6538,亦即外國稱為「Big Crown James Bond」嘅經典腕錶,事關當年Sean Connery喺《鐵金剛勇破神秘島》等電影中真係戴過呢隻錶。

時隔幾廿年,錶盤已經變成朱古力色,但6點刻度上方嘅四行字依然清晰可見,所有時鐘刻度上的螢光塗層亦在,擁有相當不錯的收藏價值。值得一提嘅係曾經有一隻同款腕錶於香港拍賣會上以超過600萬元成交,相比之下Sotheby's呢隻折舊較為嚴重,錶圈12點位置嘅「珍珠」亦遺失,相信最終成交價會有一段差距。
Sotheby's
Winter is coming,Christmas is coming,加上心寒之事時有發生,或者除了保持信念和加多件衫,你可能需要一杯酒暖一暖身心,在臨近的節日中好好放鬆,然後準備未來繼續奮鬥。若果怕烈酒太刺激,紅酒也是個不錯的選 ...
watchesandwine
五花馬 - Winter is Coming(上)
05 Dec 2019
你唔好隊住先,唔係隻隻啤酒都得架!
watchesandwine
一日一啤酒 越飲會越瘦?
04 Dec 2019