{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 31 May 2017

如果錶壇有最佳進步獎,這幾年的得獎者必定非Tudor莫屬。高級腕錶市場持續疲弱,眾多傳統品牌都倍感壓力,但Tudor的表現絕對是跑贏大市,仲要贏幾條街嗰種。之前已在MenClub分享過,素來予人平民版Rolex的形象,但近年的設計,還有出品自家機芯的進程,使Tudor漸漸脫離Rolex Sub-brand的角色,開始能夠獨立成家。

大熱的潛水款Tudor Heritage Black Bay Bronze,MT5601機芯由品牌獨立研發、製造、組裝,整套工序一絲不苟,無花無假。特別的銅殼質感相當特別,年月洗刷成獨有的光澤與紋樣,加埋彷古皮錶帶,復古味甚濃,定價HK$28,500,三萬有找是真心的抵買,見到不必猶豫,大可入手。

Black Bay之勁,連碧咸都抵受不住誘惑,正式成為品牌的代言人。不過他宣傳照戴著的是2017 Basel新款BB S&G,41mm不鏽鋼錶殼,搭載同樣是自家研發的MT5601機芯,機芯頻率為每小時28,800次 (4赫茲),提供70小時的動力儲存。

咸爺今次以西裝斯文Look,加一個Casual造型示範這款BB S&G,但講真搵得咸爺做代言,人Carry錶,戴乜都好睇啦~ 唔信? 巴打們試下去H&M買件衫就明哂啦。


你同我身邊總有啲 Friend 從未飲過威士忌,Laphroaig 今次紀錄咗一啲朋友首次品嚐威士忌嘅片段,唔係個個識欣賞,但勝在夠真性情
watchesandwine
【真性情】Laphroaig — A First for Friends 朋友們的第一次
18 Oct 2017
之前得 33mm、37mm 嘅女裝版,而家終於出埋 41mm 嘅白金男裝 Royal Oak Frosted Gold,又係情侶錶嘅指定配襯!
watchesandwine
【雪上有霜】Audemars Piguet Royal Oak Frosted Gold 夢幻級霜金男裝版 ... ... ... ...
18 Oct 2017