{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 31 May 2017

如果錶壇有最佳進步獎,這幾年的得獎者必定非Tudor莫屬。高級腕錶市場持續疲弱,眾多傳統品牌都倍感壓力,但Tudor的表現絕對是跑贏大市,仲要贏幾條街嗰種。之前已在MenClub分享過,素來予人平民版Rolex的形象,但近年的設計,還有出品自家機芯的進程,使Tudor漸漸脫離Rolex Sub-brand的角色,開始能夠獨立成家。

大熱的潛水款Tudor Heritage Black Bay Bronze,MT5601機芯由品牌獨立研發、製造、組裝,整套工序一絲不苟,無花無假。特別的銅殼質感相當特別,年月洗刷成獨有的光澤與紋樣,加埋彷古皮錶帶,復古味甚濃,定價HK$28,500,三萬有找是真心的抵買,見到不必猶豫,大可入手。

Black Bay之勁,連碧咸都抵受不住誘惑,正式成為品牌的代言人。不過他宣傳照戴著的是2017 Basel新款BB S&G,41mm不鏽鋼錶殼,搭載同樣是自家研發的MT5601機芯,機芯頻率為每小時28,800次 (4赫茲),提供70小時的動力儲存。

咸爺今次以西裝斯文Look,加一個Casual造型示範這款BB S&G,但講真搵得咸爺做代言,人Carry錶,戴乜都好睇啦~ 唔信? 巴打們試下去H&M買件衫就明哂啦。


於 Asia’s Best 50 Bar 排行第 17 位嘅 Employees Only,已經喺中環蘭桂坊開咗分店;酒吧會繼續 Speakeasy 嘅風格,仲有服務到深宵嘅美酒佳餚
watchesandwine
【國際級】 Employees Only 已經開咗嚟香港!
26 Jun 2017
日前 Macallan 將Hall Area 化成獨特的藝術空間,於這次時光之旅,最重要的,當然是緊握手中那杯威士忌啦!
watchesandwine
【Time Captured】The Macallan 攝影大師系列:Steven Klein
23 Jun 2017