{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 01 Jun 2022

經過兩年疫情,唔少企業都半推半就、或多或少地試過Work From Home (WFH),甚至有唔少公司認為WFH對員工及公司都有好處,決定就算未來疫情過去,都會繼續採用WFH政策。不過世界首富、早前大讚中國員工做到唔肯收工嘅Elon Musk就唔係咁諗,因為近日佢向Tesla高層員工發出電郵,要求佢哋一定要返Office,而且一個星期返足40個鐘,唔係就炒魷。

呢封題為「遙距工作不再可以接受」嘅電郵,最早就係Twitter用家「Sam Nissim @SamNissim」爆出,可以見到寄件者係Elon Musk,而收件人「ExecStaff」就應該係指Tesla嘅高層人員。電郵內容相當簡單直接,劈頭就話如果高層想繼續遙距工作,就先要每個星期喺公司做足40個鐘,否則就要「離開Tesla」,簡單黎講即係OT先可以WFH。Elon Musk仲補充指,「每星期返公司做足40個鐘」呢個要求,比起Tesla工廠嘅工人都仲要少。

Elon Musk於電郵中亦指,如果有個別人士真係返唔到Office,就必須搵佢直接審批。然後又補充,「返Office」嘅意思係返Tesla嘅「主要辦公室」,而唔係「與負責工作無關嘅分部」,舉例話如果你係負責加州工廠,個人就需要喺加州工廠,而唔係其他州份嘅Tesla辦公室。

網民對於Elon Musk呢個決定嘅反應頗為不一,有人認為高層們嘅工作主要都係做決策,100%遙距工作對於佢哋嘅生產力其實冇咩影響;但又有人認為高層要返Office並唔係過份嘅要求。有人認為咁樣Tesla會難以留住人材,亦有人認為想入Tesla嘅人一街都係,炒哂依家呢班請過班都冇問題。

經常以人口眾多而自豪,號稱「所有問題除以14億都不是問題」嘅中國,近年就迎來人口問題。繼早前中國國家統計局公佈2021年人口僅增48萬後,近日官媒《環球時報》就引述一名高級衛生官員指出中國多個省份於2021年嘅新 ...
powerandmoney
【中國】中國多省出生人口創新低 預計2025年前總人口開始減少
26 Jul 2022
曾多次呼籲大家生多啲BB,避免人類文明瓦解嘅Elon Musk,自己亦身體力行成為九子之父。最近美國富商Mark Cuban就大爆,指佢曾經問過Elon Musk想生幾多個小朋友,點知只係換嚟一句「火星要人」 美國億萬 ...
powerandmoney
【首富】仲想生幾多個小朋友?Elon Musk:火星要人
20 Jul 2022