{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  圖:互聯網
POSTED ON 14 Jun 2018
出身自英國利物浦嘅音樂家、樂團「Ladytron」成員、藝術家,同時亦係一位專業攝影師,尤其擅長捕捉各種地貌嘅影像。佢嘅最新作品系列「Lux Noctis」就以無人機於夜空中點亮多個山岳,形成一幅幅奇特嘅風景。

Reuben以除咗以無人機作為光源,令圖像產生虛幻感,亦利用長曝加上無人機圍繞山頂飛行而拍出一個個「光環」,令明明在地球上現實存在嘅山岳變成外星探險電影中的奇景。Reuben接受「Colossal」訪問時指,他將此系列視為「Zero Trace」的一種(即攝影師完全沒有觸碰、改變對象的風格),同時也有19世紀「壯麗(Sublime」的浪漫主義,以及科幻空想的元素在。縱然相片都有經過一定後製,但亦唔係單純的Photoshop作品。

在自己嘅官網上,Reuben指每日我哋都會接觸到大量熟悉的美麗事物,所以希望透過為地貌帶來新鮮感而「更新」我們對世界的認知。睇黎都相當成功啦。
Reuben Wu
連日嚟傳咗咁多新iPad Pro嘅消息,但10月過咗超過一半Apple都仲未有發布會嘅新消息,反而有配件生產商已經整定保護殼概念圖,而圖片亦同早前唔同嘅iPad概念圖差唔多,採用無「瀏海」嘅窄邊框全螢幕,Touch ID都移除 ...
tech
新iPad Pro保護殼概念圖流出 市場憧憬10月底發布
18 Oct 2018
日本除咗致力推出超薄安全套外,噚晚日本電信商DoCoMo亦推出咗只有5.3mm厚度嘅全球最薄智能電話「卡片手機(カードケイタイ)」,手機大小只有一張信用卡咁大,而功能包括簡單上網、短訊、通訊錄、日曆及筆記本等,並 ...
tech
【激薄】DoCoMo推出超薄「卡片手機」 厚度只有5.3mm
18 Oct 2018