{ SKIP }
文:MenClub 路易斯  圖:互聯網
POSTED ON 12 Aug 2019

如果有條車匙,你會將佢放喺邊?褲袋定係衫袋?早前外國 YouTuber Amie DD 就大膽嘗試新穎方法攜帶車匙,就係將車匙嘅 RFID 晶片直接植入體內,聽到都覺得有啲瘋狂!不過植入 RFID 晶片其實唔係新嘢,同幫寵物打晶片差唔多,但換車係咪要喺體內拎返晶片出嚟?

遊戲及編程界嘅外國 YouTuber Amie DD 最近一條影片中顯示﹐佢將 Tesla 電動車 Model 3 車匙卡中嘅  RFID 晶片取出,並加工成較小形狀封裝於可以注入人體嘅生物聚合物內,再由一位「身體美術家」將晶片安全地植入 Amie DD 右臂上。而喺 Amie DD 進行今次植入前,其實佢左手已經有另一塊植入晶片,係用作控制家門及家居裝置。

將晶片植入體內其實並非新鮮事,早於1998年英國 Coventry University 副校長、控制學教授 Kevin Warwick 1998年就成為全世界首批通過手術於胳膊中植入 RFID 晶片嘅人之一。而 RFID 技術其實類似大家日常用嘅八達通技術,亦早已用於貨運、飛機行李及零售領域。

來源:TechCrunch

「獲得」官媒標籤嘅,有中國政府控制嘅新華社及央視,另外俄羅斯控制的Sputnik及RT、以及伊朗國營電視台亦在名單之中。
tech
防外國勢力影響大選 Facebook推出「官媒標籤」
05 Jun 2020
RX100系列自從第三代就一直用向上反芒設計,vlogger要加外置咪非常不方便,不單要另購配件,而且使用極不方便,加上RX100系列的價錢非常貴族,要跟主打vlogger市場的Canon G7XIII競爭,就要大幅度降價,結果,就有了 ...
tech
Alex Ng - 想強攻Vlogger市場,Sony ZV-1掂嗎?
03 Jun 2020