{ SKIP }
文:MenClub 路易斯  圖:互聯網
POSTED ON 13 Aug 2019

Apple iOS 系統向來都係比較封閉,而且對 App 嘅審查仲非常嚴謹,不過估唔到 Apple 連用字都要審查!iOS 13 6月發布後一直進行 Beta 測試,但近日有網民就發現 iOS 13 Beta 中嘅 Notes 竟然會自動檢查手寫嘅敏感詞,事源由 Reddit 用戶 _l_e_X_ Notes 上寫咗包含「fucking」字樣嘅內容後,偶然發現粗口被過濾咗。

iOS 13 Beta 至今已經測試咗兩個月,相信會喺9月連同新 iPhone 一併於秋季發布會中亮相,仲會有新 Dark Mode 及改善咗嘅地圖功能及相片介面等。但最近就有網民喺外國討論區 Reddit iOSBeta subreddit 上表示,發現喺 iOS 13 Beta Notes 應用程式中,有自我審查手寫罵人詞語嘅功能。Reddit 用戶 _l_e_X_  Notes 上寫出「fuck」、「shit」都會被過濾。

而外國科技網站 TheNextWeb 記者測試後表示,原來並非所有粗言或敏感詞都會被過濾,例如「ass」就無被 Notes 自我審查。而 TheNextWeb 記者認為,Apple 咗符合當地 PG-13 分級制度要求,令用戶唔少手寫粗言或敏感詞過濾,係一個非常差嘅嘗試。

來源:TheNextWeb

「獲得」官媒標籤嘅,有中國政府控制嘅新華社及央視,另外俄羅斯控制的Sputnik及RT、以及伊朗國營電視台亦在名單之中。
tech
防外國勢力影響大選 Facebook推出「官媒標籤」
05 Jun 2020
RX100系列自從第三代就一直用向上反芒設計,vlogger要加外置咪非常不方便,不單要另購配件,而且使用極不方便,加上RX100系列的價錢非常貴族,要跟主打vlogger市場的Canon G7XIII競爭,就要大幅度降價,結果,就有了 ...
tech
Alex Ng - 想強攻Vlogger市場,Sony ZV-1掂嗎?
03 Jun 2020