{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 23 Sep 2022

唔少人都抱怨依家啲手機一式一樣,愈嚟愈冇新意,將個Mon整大少少,相機改勁少少就新型號賣,緬懷舊時Sony Ericsson、Nokia、Motorola嗰種百花齊放嘅年代。查實早幾年LG都好努力嘗試更多唔同設計,相繼推出Mon及旋轉Mon手機,甚至打算出部捲Mon機「Rollable」,但可惜部機未上市LG就宣布退出手機市場。最近有位韓國Youtuber就搵到呢部胎死腹中嘅得意之作,並且拍片開箱介紹。

從片中可見,當用家做出特定滑動手勢,螢幕就會慢慢延長,從6.8吋變成7.4吋,整個伸縮過程大約3秒內完成,捲軸內嘅摩打甚至大力到可以將三本厚書推開,不過就唔個摩打易唔易壞。

至於規格方面,LG Rollable搭載Snapdragon 888 處理器、12GB Ram、256 GB Rom,電池容量4500mAg,屬於當年旗艦機水準。不過重量就高達285g,比Samsung Galaxy Z Fold4(263g)及iPhone 14 Pro Max(240g)重得多。

資料來源:[email protected]뻘짓연구소
人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023