{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 02 Nov 2022

Twitter去年推出Twitter Blue訂閱服務,用戶只需每月付費4.99美元,即可享有編輯帖文以及提前使用新功能。然而,隨住Elon Musk正式入主Twitter,最近有消息指Twitter Blue將會大幅改革,除咗加價至每月20美元,獲官方驗證嘅「藍剔」用戶亦需要訂閱Twitter Blue先能夠保留「藍剔」標記,結果引嚟多位名人批評。

其中著名恐怖小說作家Stephen King就喺發文批評政策荒謬:「要我每個月畀20美元Keep住個藍剔(官方認證帳戶)?Fxxk that,佢哋畀返錢我就真喇。如果佢哋真係咁做,我將會離開Twitter。」隨後,Elon Musk留言解釋背後原因:「我哋都要搵食(need to pay the bills somehow)!Twitter唔能夠完全依賴廣告商,如果8美元一個月又如何?」

就係今日稍早時間,Elon Musk發文正式確認收費金額:「權力歸於民眾!Twitter Blue每月8美元。」比起外界盛傳嘅20美元便宜唔少。並表示Twitter Blue訂閱用戶日後將享有「回會及搜尋方面優先權」、「發布長影片」以及「廣告減半」等權利。

人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023