{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 23 Nov 2022

PS5推出足足兩年,但到依家仲一直缺貨,想買機依然要抽獎,再唔係就要食炒價。不過根據外媒報導,未來可能會出現一個唔買主機,但都可以玩到PS5嘅方法——就係買架電動車。

Sony Honda Mobility發佈嘅汽車概念圖

卻說Sony及Honda於九月時宣佈聯合組成新公司Sony Honda Mobility,預計就係會推出電動車。雖然目前連個品牌名都未有,但新公司嘅主席 Izumi Kawanishi日前接受《Financial Times》訪問時,就透露佢哋嘅電動車會圍繞「Sony的強項」,即音樂、電影以及遊戲而設計,並指出呢點就係佢哋比起Tesla更優勝嘅地方。佢甚至直言,「技術上係可以將PS5融入部車到」,換言之品牌未來推出嘅電動車,好可能係可以打機嘅。

不過呢個「未來」就可能有啲遠。事關公司另一名高層Yasuhide Mizuno透露,品牌預計最快都要2025年先可以喺北美推出第一款電車,屆時PS5都已經係一部出咗5年嘅「舊機」。

資料來源:The Gamer
人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023