{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 05 Mar 2021

心理學家Robert Sternberg曾經提出一個「愛情三因論」,簡單講就係一段完整嘅愛情,「親密」、「熱情」及「責任」三大元素缺一不可,而「熱情」中就包括咗「性」嘅部份。但大家有拍過拖都知,一開始大家可能都會對對方身體極為著迷,但久而久知性愛就會由開心事變成例行公事,熱情亦會隨之消散,甚至危害到兩個人嘅關係。如果想避免呢個情況,首先就係要知道點先算係「例行公事式性愛」。

主打「婚外約會」嘅英國配對網站「Illicit Encounters」早前訪問過2,000名愛爾蘭男女,當中有一半 (男58%、女46%) 都指與伴侶嘅性愛變得沉悶,而佢哋想重新搵返啲激情。網站更整理出十大性愛變得沉悶嘅特徵,例如「地點永遠都係床上」、「每個星期定好日子做愛」、「做愛時間永遠一致」、「永遠都係同一Set步驟而缺乏新意」、「做愛唔係因為想做而係因為要做」、「懷念以往興奮的性愛」、「幻想與其他人做愛」等,簡單啲黎講就係非常公式化嘅性愛。

圖片:截圖自Metro.co.uk

要解決呢個問題,最直接嘅方法當然就係搵過個性伴侶 (亦係點解網站指愛爾蘭地區因疫情封城後,訪客量多咗14%嘅原因),但道德上就明顯講唔過去。所以大家能夠做嘅就係轉換一下地點、時間,探索一下除咗進入之外嘅其他方式、又或者係嘗試利用成人玩具等,最重要嘅係必須搵機會與伴侶好好傾下 (而唔係指責對方) ——畢業呢個世上冇一個人做嘅愛,你覺得悶,對方都一定咁覺得嘅。

資料來源:Metro.co.uk
比起骨感纖瘦身材,相信唔少男士更鍾意女仔有啲肉,如果豐滿得嚟又有線條就更吸引,就好似今日介紹嘅「我妻ゆりか」。 今年21歲嘅「我妻ゆりか」,由於天生患有神經性聽力損失,所以自細就 ...
girls
【深夜】日本肉感寫真女星「我妻ゆりか」
21 Jan 2022
作為一個男人,你一定知道邊個係清水健,亦應該知道佢嘅工作基本上就係「用自己嘅肉體猛烈地衝撞對方體內」,再考慮到佢能於業界馳騁多年都維持高水準表現,可見佢嘅能力有幾頂級。而清水健近日上日本電視節目時,就 ...
thezone
【兩性】清水健透露職業生涯最大「敵人」 保持能力嘅最大要點係…?
21 Jan 2022