{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 27 Aug 2018
Rolex勞力士,或者係整個名貴腕錶界中最有代表性、最有影響力同最出名嘅品牌,由1905年創立而來經歷多個里程碑,如品牌第一隻產品、1931年第一隻Oyster Perpetual,他們所製作嘅腕錶亦曾經伴隨唔同知名人物出席各大場合,例如最早登上珠穆朗瑪峰頂嘅紐西蘭登山探險Edmund Hillary爵士,於1953年登頂時就係戴住隻Explorer。如果你鍾意呢啲故事,咁你撳入黎呢篇文就啱啦!

因為雖然我唔知道咁多故仔,但我可以介紹你去邊到搵到更多故仔,答案就係由知名出版社Assouline出版,擁有20年經驗嘅腕錶新聞工作者Fabienne Reybaud撰寫嘅硬皮書「Rolex: The Impossible Collection」,以人手編成、重20磅嘅硬皮書中有將近200張圖片,仔細地紀錄咗各重曾創下紀錄嘅勞力士腕錶,唔睇嘅時候仲可以放返入個精美硬盒到做裝飾,展現你對勞力士嘅愛慕。

不過要買都唔容易,除咗因為佢索價845美金(約6600HKD),更重要係九月開售但官網已經賣哂。
Assouline
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020