{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Aug 2019
由Benjamin Clymer創立嘅網站Hodinkee於腕錶界有舉足輕重嘅地位,除咗作為腕錶資訊一大平台,更會推出與腕錶相關嘅聯乘之作!最新推出嘅就有聯乘瑞士軍刀品牌Victorinox推出嘅腕錶專用軍刀!

作為一把瑞士軍刀,呢把聯乘之作當然都係多功能,包括瑞士軍刀最基本嘅兩吋小刀同鉗仔。咁你可能會問關錶咩事呢?係咪淨係Victorinox標誌紅再加上HODINKEE字樣就算呢?答案就係軍刀嘅另一端有把專門設計用黎打開腕錶背殼嘅鋼製彎刃,方便你隨時隨地撬開個背殼,做下保養維修又好,純粹欣賞下錶芯內機件運作嘅和諧之美又好,仲要只係$29美金,對於玩得起錶嘅大家黎講只係碎銀——但香港嘅買家們就唔好夜媽媽帶出街撬囉,你知啦,危險嘛。

Hodinkee
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020