{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 05 Sep 2019
精工5 Sports系列始於上世紀60年代,當年精工先推出5系列,集自動上鏈機芯、3時位置的星期及日期顯示、4時位置的陷入式錶冠、防水功能及耐用的錶殼與錶帶於一身,再於1968年變奏出5 Sports,提升防水效能,加入強化水晶鏡面,以及裝配夜光指針和小時刻度,數數手指即係都面世咗50年有多,以人黎講都已經係中年啦!咁佢有冇固步自封,抗拒進步,打壓後進呀?緊係冇啦,人哋近排換咗個新Look都不知幾Young!
世上第一隻Seiko 5 Sports

精工官網話新5 Sports「以精工另一杖受歡迎嘅運動腕錶為藍本而設計」,大小為42.5mm,配上箭形分針、單向轉動錶圈、生活防水100米等功能。錶殼中是4R36自動上鍊機芯,亦可轉為手動上鍊,24石,41小時動力儲存。總共有不少於27隻配色,細分為運動、正裝、專業、街頭和感性(?)五大路線,缺一不…又冇話唔得嘅,但都係嗰句啦,容易襯衫呀嘛!

用Carbotech碳纖維複合物料再加Regatta比賽倒計時。
watchesandwine
紅黑賽艇計時 Panerai Luminor Luna Rossa 系列
17 Oct 2019
要一個愛酒之士去接受 Lafite 瓶內的不是 Lafite,是絕不可能,所以才需要蒙瓶試飲去尋找真相;而對於怎樣也相信內裡是 Lafite 的人,蒙與不蒙根本沒有區別。 ...
watchesandwine
五花馬 - 蒙瓶盲品的意義
08 Oct 2019