{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Jan 2020

雖然依家只係一月,但錶界已經放眼4月尾舉行嘅一年一度Baselworld,當中最多人在意嘅當然係Rolex今年有咩新搞作。據報今年好有可能輪到Submariner成為主角!

首先要講明,一日未到Baselworld,大家一日都係個估字,但根據過去的往績,當Yact-Master、Sea-Dweller、Daytona、GMT-Master II都先後於Baselworld推出新款,排隊就應該輪到已經Submariner,尤其目前最「新」的Submariner Date已經要數到2010年推出的116610LN及116610LV,亦係少數未換上有70小時動力儲存錶芯的款式,十年換一代似乎好合理——大家有冇覺得呢段嘢好熟口面?冇錯,因為上年同上上年Baselworld大家已經都係咁估,結果竟然係連續兩年都係出GMT-Master II!亦進一步加強大家今年對Submariner嘅信心,「點都論到你啦掛!」

好啦,咁當真係出新Submariner,咁實際上又會新喺邊呢?首先換新機芯幾乎係必然嘅事,而由2018年開始,江湖就有傳聞指新Submariner會是「單紅」(即錶面Submariner字樣變成紅色)。另一方面,目前呢一代Submariner家族成員中,最早推出的是2008年的白金錶殼藍圈藍面116619,所以亦有人估計新一代Submariner亦會以貴金屬版本開始。當然亦有人希望Rolex改變錶面r的大小、錶殼厚度,或者出新色,採用啞面錶圈及/或錶面等等。反正估下又唔使錢嘅係咪?唔知今年會唔會繼續出GMT-Master II呢?
對我來說,酒最重要是飲落口,好飲唔好飲或者啱唔啱口味才是王道。不過飲酒貴為一種生活品味,甚至被不少人認為是高尚高消費活動,酒樽上的價錢牌有時都會是主角之一。而葡萄酒誔生多年、葡萄酒拍賣從上世紀七十年代 ...
watchesandwine
五花馬 - 最貴葡萄酒寶座
25 Feb 2020
最緊要,大家今晚飲得開心啲,以後香檳亦越開越多。
watchesandwine
五花馬 - 開香檳配咩食好
21 Feb 2020