{ SKIP }
文:米  圖:互聯網
POSTED ON 09 Jul 2019

「Tokyo Banana」係東京自產嘅一種甜品,由GRAPESTONE公司製造,1991年起發售,佢用蒸蛋糕嘅方法製作出好似海綿般嘅蛋糕,內餡則使用香蕉原汁做出嘅鮮奶油,產生自然嘅香蕉風味。

雖然「Tokyo Banana」並唔係啲咩新嘢,但係唔少人去東京都依然會買「Tokyo Banana」返嚟做手信,但你以為「Tokyo Banana」就咁食已經非常好味?錯錯錯!官方就發表咗「令Tokyo Banana更好吃的美味食法」畀大家參考,下次收到「Tokyo Banana」做手信時,唔好咁心急一嘢啪晒佢,試下官方建議嘅食法,可能會令你更加愛「Tokyo Banana」!

「令Tokyo Banana更好吃的美味食法」︰
喺未開封嘅情況下直接連同包裝將「Tokyo Banana」放入雪櫃,裡面嘅香蕉內餡就會變成雪糕一樣嘅口感!

.冷凍30分→口感冰涼

.冷凍1小時→內餡稍微結凍但仲算柔軟

.冷凍1小時30分鐘→內餡會變成好似冰沙一樣嘅口感

.冷凍2小時→稍微有啲硬但冰冰涼涼好好食

.冷凍2小時30分鐘→口感偏硬但都有唔少人鍾意

而官方就認為「1小時30分~2小時」左右係最佳嘅冷凍時間,下次收到「Tokyo Banana」嘅時候一於試試佢!

「大富翁」陪伴著大家成長,遊戲無分國界、老少咸宜,多年來推出不同版本亦成為世界上最受歡迎的家庭遊戲品牌之一!今個夏天「大富翁」更跳岀棋盤聯成帝京酒店花月庭推岀大富翁自助晚餐,令大家大飽口福之餘又能重拾 ...
gourmet
【食得嘅大富翁】大富翁跳岀棋盤聯成帝京酒店推岀主題自助晚餐 ... ...
08 Aug 2019
在現今這個千變萬化的時代裹,能堅守不變的傳統,可以話極為珍貴。就如Brooks Brothers和Mortons The Steakhouse,兩個截然不同的品牌,卻有著承傳美國文化和堅守傳統的相同核心價值。而今個夏季兩個經典品牌更破天 ...
gourmet
【Brooks Brothers X Morton’s The Steakhouse】品質傳統時尚的牛扒盛宴 ... ... ...
26 Jul 2019