{ SKIP }
文:米  圖:互聯網
POSTED ON 11 Jul 2019

近呢兩年珍珠奶茶喺日本hit爆,甚至延伸到創作埋一堆古靈精怪嘅珍珠暗黑料理,簡直係挑戰緊人類同珍珠嘅極限!之前MenClub介紹過日本人創作嘅一系列「珍珠奶茶料理」,例如「珍珠奶茶飯」、「珍珠奶茶奄列」等等,家下又多一味新搞作,就係「珍珠奶茶沾麵」!

日本嘅「麵屋武蔵」以沾麵起家,而佢每間店都有特色菜單,今次呢個「珍珠奶茶沾麵」就係位於東京田町嘅「五輪洞」分店所出嘅新菜式,唔少人一見到「珍珠奶茶沾麵」,都大無畏咁衝去試,真係估唔到,認真佩服!

呢個「珍珠奶茶沾麵」係喺奶茶裡面加入鰹魚高湯,聽落好似好怪咁,但食過嘅人都表示其實味道唔差,口味相當清爽,仲有啲似豆漿添。目前呢個「珍珠奶茶沾麵」套餐大約1000日圓,配料有蔬菜、雞肉、珍珠、麵以及一細碗杏仁牛奶可以添加。

聽聞香港嘅「麵屋武蔵」都引入咗呢款「珍珠奶茶沾麵」,如果大家喺日本食唔到,都仲可以喺香港試試。

比起很多年輕品牌,具悠久歷史的品牌經歷過無數風浪,高低起跌,沉澱過後,更令品牌的根基更茁壯。貴為美國西裝的殿堂,在經歷200周年後的Brooks Brothers在越來越急速的時裝風氣下,竟然率先帶大家「慢起來」,並在 ...
style
【美國正統MTM西裝!】香港Brooks Brothers的「Made-to-Measure」度身訂造西裝 ...
20 Nov 2019
想在外面準確而有型地叫酒始終需要一定經驗和認知,但若果沒有太多時間去由零開始,不妨利用幾個小竅門。
gourmet
五花馬 - 新手上路 餐廳 Wine By Glass 攻略
14 Oct 2019
畀啲新選擇自己
gourmet
中菜新選擇 樂活煮意私房菜
10 Oct 2019