{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Dec 2020

晚市堂食目前禁到12月24日,換言之大家聖誕基本上都冇得出街食飯。往好處諗就當然係大條道理唔食勁貴嘅聖誕大餐,唔好處就係喺屋企都唔知食乜!如果你諗住係打個邊爐或者燒個肉呢,就可以去睇下營火食品推出嘅「皇牌肉禮盒」啦。

「聖誕皇牌牛肉五重奏」

「 聖誕萬肉歡騰禮盒」

圖片:營火食品

於全港有多間實體分店嘅營火早前推出副線「DSPARK」,主打精品超市,提供高水準嘅食材、買返屋企簡單處理就食得嘅「Ready-To-Eat」即食餸包等。同時營火亦推出「聖誕皇牌牛肉五重奏」及「 聖誕萬肉歡騰禮盒」,前者係純牛肉組合,當中包括來自美國CAB黑安格斯牛仔骨、處於骨與骨之間嘅鮮嫩肉部「極上神秘金三角」、亦有牛舌、美國頂級PRIME安格斯肥牛、美國頂級牛頸脊肥牛等牛肉,一盒HK$288,有500-600g牛肉。

而「 聖誕萬肉歡騰禮盒」就係牛肉及豚肉嘅組合,平少少HK$228啫。

「極上神秘金三角」

圖片:營火食品

兩款禮盒只限DSPARK門市,或營火網店有售。當然營火本身都仲有其他火鍋、燒肉食材,如果你用出去食聖誕大餐舊錢掉落去買料返屋企,你係韋小寶有7個老婆都食得飽呀!

香港人對「飲茶」絕不陌生,但話就話係「飲茶」,「茶」本身卻從來都唔係大家去飲茶嘅重點,絕大部份人都係為咗啲點心而去。近來開設於中環娛樂行嘅「福和雍」就決定「撥亂反正」,雖然都有提供名廚主理嘅精緻點心, ...
gourmet
【本地美食】茶先係主角 中環港式點心茶館「福和雍」
05 May 2021
疫情影響之下,店鋪租金都略有下調,尤其唔係傳統旺區嘅地段租金就顯得更為吸引,結果就係開始有啲你估唔到嘅店鋪餐廳,進駐啲你估唔到嘅位置。例如來自日本、獨家供應日本小田A4和牛的「和牛燒肉一郎」,就冇揀港島 ...
gourmet
【本地餐廳】全港獨家小田和牛「「和牛燒肉一郎」進駐佐敦
23 Apr 2021