{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 24 Feb 2021

晚市有條件開返,相信大家呢幾日都會把握機會出街食啲好嘢,而相比起茶記都有得食嘅中菜,大家對西餐嘅需求相信就更加高,仲要今年係牛年喎,緊係要食下牛啦!位於灣仔嘅著名美式漢堡店Honbo就推出兩款牛肉新包啦!

Philly Cheesesteak費城芝士牛肉潛艇堡

Honbo由原本係醫生嘅Michael Chan於2017年創立,亦係Bloomberg 「全球最佳漢堡2020」中唯一一間上榜嘅香港漢堡店,以手工方式製作嘅漢堡大受好評。其中2月期間限定嘅就有Philly Cheesesteak費城芝士牛肉潛艇堡HK$98),使用Double Gold級牛肉,切成薄片放入潛艇堡之後後加上洋蔥、紅椒及大量招牌半融芝士,係美國道地美食。只供應到2月尾。

美式煙燻牛腩漢堡

長期供應嘅就有美式煙燻牛腩漢堡(HK$158),以往只有中環店有提供,最新就三間分店都有。以薯仔牛奶麵包夾著入口即融嘅德州煙燻牛腩,,配上provolone芝士、秘製 燒烤醬及金黃香口的洋蔥圈,極具滿足感。

店舖資料:
日街 – 灣仔
地址:灣仔日街6-7號地下B
營業時間:星期一至日,中午12時正至晚上10
電話:8522567 8970

南豐紗廠
 The Mills – 
地址:荃灣白田壩街45The Mills南豐紗廠3303號舖
營業時間:星期一至日,中午12時正至晚上9逢星期二休息
電話:8522567 8616

BASEHALL 
– 中環
地址:中環康樂廣場一號怡和大廈地庫 LG9
營業時間:星期一至六,上午11時至晚上10逢星期日休息
電話:8523643 0865
香港人對「飲茶」絕不陌生,但話就話係「飲茶」,「茶」本身卻從來都唔係大家去飲茶嘅重點,絕大部份人都係為咗啲點心而去。近來開設於中環娛樂行嘅「福和雍」就決定「撥亂反正」,雖然都有提供名廚主理嘅精緻點心, ...
gourmet
【本地美食】茶先係主角 中環港式點心茶館「福和雍」
05 May 2021
疫情影響之下,店鋪租金都略有下調,尤其唔係傳統旺區嘅地段租金就顯得更為吸引,結果就係開始有啲你估唔到嘅店鋪餐廳,進駐啲你估唔到嘅位置。例如來自日本、獨家供應日本小田A4和牛的「和牛燒肉一郎」,就冇揀港島 ...
gourmet
【本地餐廳】全港獨家小田和牛「「和牛燒肉一郎」進駐佐敦
23 Apr 2021