{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 18 Jul 2021

漢堡包一向係唔少人嘅至愛,中間肉嫩多汁嘅漢堡,加上清爽蔬菜、美味醬汁,確實令人愛不釋手。而漢堡包價錢亦風儉由人,平嘅$10幾蚊就食得,貴嘅可能要幾百蚊先食到。不過,以下呢個漢堡包就誇張得多,因為佢將成為全球最貴嘅漢堡包!

一間位於荷蘭嘅餐廳「De Dalton’s」,近日就推出索價 €5,000 歐嘅超級漢堡包「Golden Boy」,其選用左日本和牛、白鯨魚子醬、阿拉斯加帝王蟹以及白松露等高級食材,並於漢堡包上方放上滿滿嘅金箔,完美呼應「Golden Boy」呢個名。

據負責人指今次推出呢個貴到爆嘅漢堡包,係為左幫疫情之下嘅餐飲業,佢希望製作呢個全球最貴嘅漢堡包收益全數捐出,為社會出一份力。

目前健力士世界紀錄全球最貴嘅漢堡包係2011年由美國俄勒岡州一間餐廳創下嘅,紀錄為€4200歐元。

圖片來源: kingofhamburgers
天時暑熱,有時的確會令人失去胃口,就算要食都會選擇清爽開胃的食物。但若然你與我一樣無肉不歡,而且熱愛日本和牛的話,又有冇唔膩口嘅選擇?位於銅鑼灣的N.I.C.E Yakiniku Fine Wine,可能就係一個好選擇啦。 ...
gourmet
【本地美食】不膩口的日本和牛 銅鑼灣高級燒肉店「N.I.C.E.」
14 Jul 2022
香港嘅茶記文化,一字寄之曰:快!而當中嘅佼佼者當然係「澳牛」嘅光速餐,甚至唔少遊客都會特登去體驗一下。但原來「光速餐」並唔係香港獨有,日本福岡縣「Mr.George 東合川店」明明係間漢堡扒店,但一樣可以做到30 ...
gourmet
【日本】日本版澳牛光速餐 漢堡扒店30秒上菜
03 May 2022