{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 03 May 2022

香港嘅茶記文化,一字寄之曰:快!而當中嘅佼佼者當然係「澳牛」嘅光速餐,甚至唔少遊客都會特登去體驗一下。但原來「光速餐」並唔係香港獨有,日本福岡縣「Mr.George 東合川店」明明係間漢堡扒店,但一樣可以做到30秒上餐,甚至最快13秒就上到菜!

圖片:TBS 《THE TIME,》

「Mr.George 東合川店」係一間位於日本福岡久留米市,國道210號旁邊嘅一間漢堡扒店,其最出名嘅係極快嘅上餐速度,快到曾經多次有電視台訪問佢哋。而據店主古賀聖治先生指,佢係因為見到拉麵店等其他餐廳都可以極快上菜,覺得自己都應該能做到,所以決定改善備餐、點餐流程,達到最快13秒出餐嘅紀錄。

而據YouTube頻道「福岡うまかTV」介紹,「Mr.George 東合川店」之所以能夠做到光速上餐,因為全店所有職員配合。由於允店內基本只提供漢堡扒,點餐只會有配料、醬汁等分別,所以店員會事先煎好所有漢堡扒,然後放入保溫櫃。當客人黎到門口,哪怕係揸車,店員都能一眼數到有幾多名客人,客人未入門口就已經好似將漢堡扒再加熱,客人點餐後只需加上配料醬汁就可以上菜。

天時暑熱,有時的確會令人失去胃口,就算要食都會選擇清爽開胃的食物。但若然你與我一樣無肉不歡,而且熱愛日本和牛的話,又有冇唔膩口嘅選擇?位於銅鑼灣的N.I.C.E Yakiniku Fine Wine,可能就係一個好選擇啦。 ...
gourmet
【本地美食】不膩口的日本和牛 銅鑼灣高級燒肉店「N.I.C.E.」
14 Jul 2022
以往講起可口可樂,就只係得一款紅色,但近年你出街食飯叫杯可樂,侍應就要問你係要黑色、白色定紅色,黎緊仲要整多紫隻色,而且你唔試過根本就唔知佢咩味,因為新可樂個味係叫「Starlight」呀! 「可口 ...
gourmet
【飲食】「星光」可口可樂明日開售 Gareth.T x MC $oHo & KidNey MV即將登場
07 Apr 2022