{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 03 Jan 2019

討論NBA的GOAT (歷史最佳) ,相信唔會有完結嘅一日,因為每個人心目中都有自己嘅GOAT。不過,日前「大帝」LeBron James接受媒體訪問時卻表示,喺2016年帶領騎士逆轉擊敗勇士奪得總冠軍後,佢當刻自覺成為NBA歷史最佳球員!

對於LeBron自認為歷史最佳嘅言論,隨即有唔少人作出批評,其中包括「籃球之神」Michael Jordan!

Jordan相信有可能係最多人心目中嘅GOAT,不過呢位曾6奪總冠軍嘅「籃球之神」卻唔敢認自己係GOAT。Jordan表示:「我並唔覺得自己係GOAT,因為咁樣係對Wilt Chamberlain、 Jerry West等前輩嘅不尊重。每次有人話我係GOAT嘅時候我都會覺得尷尬,因為我從來無機會與佢地交手,所以無辦法得知邊個更加偉大。如果外界話我係GOAT,我會接受,因為呢個係佢嘅諗法,但係我自己就唔會稱自己為GOAT。」

從Jordan嘅說話中可以睇到,呢位「籃球之神」係幾咁謙虛,佢唔會妄自尊大,目中無人,反而非常尊重前輩,咁樣嘅態度實在令人非常佩服及尊敬。

而LeBron說出看似唔尊重前輩嘅說法,但當你代入當刻嘅LeBron,成功帶領自己嘅母隊首奪NBA總冠軍,擊敗嘅仲要係常規賽73勝嘅勇士,兼且仲要歷史首次總決賽落後1:3嘅情況下逆轉奪冠,試問LeBron又點會唔興奮到失控呢?

【強人最愛】Master&Dynamic x Louis Vuitton奢華的真無線耳機MW07 如果我們去尖沙咀街頭做訪問,問下那一個時裝的品牌是最出名的名牌,可能結論都會有它的名字Louis Vuitton,尤其在中國內地,但凡有LV(即路 ...
hobby
【強人最愛】Master&Dynamic x Louis Vuitton 奢華的真無線耳機MW07
19 Jan 2019
【中國有超人】「山寨奧特曼」無懼世界的眼光不管日本控告照樣上畫了 今日1月18日,中國的「偽」鹹蛋超人電影《鋼鐵飛龍之再見奧特曼》在中國大陸上映了。其實呢部山寨已經出到第二集,首集一出已全球輿論嘩然, ...
hobby
【中國假超人】「山寨奧特曼」無懼世界的眼光不管日本控告照樣上畫了 ... ... ...
18 Jan 2019