{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 17 Apr 2019
奇諾李維斯鍾意電單車相信好多人都知,佢仲鍾意到同朋友成立自己嘅電單車品牌Arch Motorcycle,每次講起電單車都開心到成個小朋友咁。近日佢就接受外國傳媒訪問,由佢點學電單車開始,講到佢公司,最後仲畀咗啲建議新「騎士」!
Keanu話佢十歲左右住喺多倫多New Yorkville附近時,每個夏天都會見到好多鐵騎士經過,或者就係當時令佢對電單車產生興趣。到1986年左右,當時佢喺德國慕尼黑拍緊嘢,片場有一位「年輕女性」擁有一部Kawasaki的Enduro,於是佢就叫人教佢揸電單車,到拍完返到去洛杉磯,佢就買咗人生第一部屬於自己嘅電單車。
其後於1987年,佢再買咗部1973年嘅Norton Commando,並一直保存到今時今日,據報喺洛杉磯街頭都有可能見到Keanu揸住呢部嘢四圍去。另外Keanu亦在《連鎖反應 (Chain Reacrtion)》、《不羈的天空 (My Own Private Idaho)》等電影中騎過電單車,Keanu更回憶當年拍《不》時,電影人員推出一部黃色嘅Norton,驚佢唔識揸諗住教佢,結果Keanu好有信心咁講咗句「I Got This」,然後就載住戲中另一演員River Phoenix拍好場戲。
Keanu嘅另一電單車收藏就係2004年拍攝《Matrix Reloaded》時嘅特別版Ducati 998,顏色係《Matrix》嘅標誌性綠色,車尾有《Matrix Reloaded》嘅標誌。值得一提係戲中揸呢部車嘅人唔Keanu,而係飾演Trinity嘅Carrie-Anne Moss,而據Keanu所講,當時Carrie-Anne係從未揸過電單車,為咗套戲第一次揸就係一部Ducati 998。部電單車實際上係由《Matrix》導演華卓斯基姊妹(當時係兄弟)擁有,Keanu只係「監護人」,但經過檢查後遲啲有可能會帶佢上賽道。

訪問最後Keanu被問到「給電單車新手嘅建議」,佢就叫大家循序漸進,先搵部細cc、你兩隻腳掂到地、馬力唔會大到嚇親你嘅電單車。就算你真係唔想聽,Keanu都話唔好「Go crazy」 ,唔好一黎就揸部超大馬力啡鈴跑車,最緊要你揸得舒服,開心就得啦!

訪問中Keanu仲有介紹佢嘅Arch Motorcycle推出嘅電單車型號,想知道全個訪問就要睇片啦。

提一提伊巴謙嘅偶像就係巴西人朗拿度
hobby
【唯一】伊巴謙莫域:「世界只有一個朗拿度,就是巴西那一位。」 ...
06 Dec 2019
【美國電影】真人版花木蘭推出已修改的第二版預言眾星華麗登場 花木蘭電影重新補拍完又推出新預告,我相信大家有興趣睇的已經大清早追住睇左,無興趣睇的我都想同大家好好探討一下幾個問題!第一.中國觀眾的電影 ...
hobby
【美國電影】第二版預告眾星華麗登場《花木蘭》榮光歸何處? ... ...
06 Dec 2019