{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 02 Jul 2019
【冷知識系列】原來Windows10 桌面圖係咁拍攝出來

電腦影響人類生活,有一樣野咁多年都未有大改變,就係大多數人依然電腦分二元,假如不是用Mac機,就係用Windows作為電腦作業系統,Windows的開機桌面大家都應有印像,XP系統時的綠色小山丘Bliss由攝影師查克‧奧里爾(Charles Chuck O'Rear)係1996年,在美國加州的Sonoma County拍攝。係一張相片改成,咁全新Windows 10的桌面圖又點整成?大家知唔知,window最近就拍左條片介紹話你知!!原來並非CG整成

 

可能是先入為主睇慣左,好多人心裡都覺得XP個張開機畫面的桌面好靚,那個熟悉的小山岳配上藍天白雲,隨著電腦慢慢升級到windows10,開機桌面變成一個透光的窗戶,原來這個全新桌面並非電腦CG製成,居然還是好認真地用影片拍成!

 

Windows就發表左一條片說明一下呢個新一代桌布拍攝花絮,這是一個由Bradley G. Munkowitz領軍的攝影團隊,先架設了一個四方格的道具,之後透過雷射激光、煙霧環繞以及各種濾鏡的搭配,拍出呢個新一代的桌面圖。

今次推出嘅「Figuarts ZERO 超激戰 超級撒亞人格比達 - 復活的融合」除咗個名長啲之外,隻Figure本身都比上次出嘅更加吸引!
hobby
【龍珠】Figuart Zero 超激戰 28cm高格比達
03 Jul 2020
但起碼可以確定《Mindhunter》仲未「壽終正寢」
hobby
【Netflix】攝影師透露 《Mindhunter》第三集仍然未定
03 Jul 2020