{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 15 Jul 2019
【實況拼圖】55萬韓現金放碎紙機韓國OL絕不放棄全力拯救

非常時期,非常輕鬆下,不如講單遠在韓國的趣聞比大家離地一笑,話說早前韓國有一位網友OL,係6月頭在網上出post聲稱自己有日返工時不慎將一個裝住公司55萬韓現金的公文袋一齊放左入公司碎紙機,然後55萬碎銀變到中藥咁碎渣!由於碎紙機是有規律的條狀,於是呢位極傷心OL心諗「仲有得救!」…………….於是就長期拼砌,嘗試將13張完全化碎的韓國五萬紙幣還原…………最後呢位OL居然係網絡“上水出沒仲報告近況,原來佢用2個月的時間成功救返佢55萬,個故事仲好勵志!!

 

話說呢位大頭蝦OL,將現金信封當做收據信封,一手就放左落碎紙機,一下子就無左55萬現金韓幣,佢大錯鑄成後,聽人講只要將爛錢拼返80%出來,就可以去銀行換返新錢,唯一難題是佢公司用的碎紙機唔係求其碎長條,碎片最大0.5cm寬、1.5cm長,全部都細過高階拼圖,係一個不可能的任務。

 

正當大家睇完佢的痛心post,茶餘飯後兩個月,樓主居然回來報告,並附上完工照片,佢成功用左2個月時間,收工同週未—有時間就對住堆碎片,仲係全家鼓勵之下(但無人幫佢砌) ,2個月成功大還原全部13張銀紙,最後成功去銀行換取佢的人間勝利大賞,果然是有志者鄧竟成事竟成。佢的成品完成度真係好高

 

呢位OL的公司上司仲讚賞佢利害,請佢食飯添呀…………..呢個故事教訓大家無論事情睇落有幾艱難,堅持終會勝利!!唔知有無人睇完呢個勵志故事想自制金錢拼圖試玩一下。

 

最後其實55萬韓是等於港幣約3650元,你會唔會為3千蚊花費兩個月心力先?

 

提一提伊巴謙嘅偶像就係巴西人朗拿度
hobby
【唯一】伊巴謙莫域:「世界只有一個朗拿度,就是巴西那一位。」 ...
06 Dec 2019
【美國電影】真人版花木蘭推出已修改的第二版預言眾星華麗登場 花木蘭電影重新補拍完又推出新預告,我相信大家有興趣睇的已經大清早追住睇左,無興趣睇的我都想同大家好好探討一下幾個問題!第一.中國觀眾的電影 ...
hobby
【美國電影】第二版預告眾星華麗登場《花木蘭》榮光歸何處? ... ...
06 Dec 2019