{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 16 Jul 2019
【女權衝擊】《新鐵金剛》想黑人女星Lashana Lynch接棒007

點解個世界變成咁!日日都搞D咁的事出來,根本無需要無意思,我講緊荷里活的女權革命呀!!繼早前話X-Men要改名,而家連熱血硬派遊戲都變女主角打架,最後,連占士邦「新鐵金剛」的007都要讓位比女人做主角,仲要係政治正確到要黑人女人。黑人女星Lashana Lynch即係《Marvel隊長》入面一起同隊長揸飛機的黑人飛行員朋友,佢就是新世代的新鐵金剛007,當然好像《超音鼠》咁,比人劣評鬧得多就會改,而家你無反應中立,明天你個仔就同會睇鐵金鋼007黑人姐姐,近來已經告訴你這世俗沒有中立,下一手占士邦可能係女人,Menclub兄弟,撐嗎?比d立場睇下好喎!

 

 

 

個故事是咁的,「新鐵金剛」Daniel Craig一早已講拍完第25套007電影Bond 25就退下來唔再當007。很久之前大家已經議論紛紛誰會是下一個占士邦,然而有誰想過原來可以跳出想像的框架,由一個黑人女人接任軍情六處特工007!

 

無錯,這正是近日炒個火熱的話題,Bond 25工作人員透露,電影中007的上頭M特工(Ralph Fiennes)將會呼喚特工007入房,然後,進入的特工007將會是一名黑人女特工Lashana Lynch,她將會是007而Daniel Craig則在這個編號上退下,其實特工編號即是警察編號一樣,都是可以改,不過有些傳統一改就好難讓人接受,這是一種符號象徵意思,建立一個鐵金剛007可能用了數十年,但摧毀只需要一部戲

 

當然你可能怪我多事,因為Bond 25電影其實一直是保密,所有這些男女007都只是傳說,人云亦云假新聞,不過空穴來風,近期實在太多女權的「底線」測試,最後出來到底「新鐵金剛」何去何從就要等時間驗證。大家劣評鬧得愈大聲,可能最後成事機會就愈低,咁也不排除荷里活和我們政府一樣!

 

新鐵金剛從來都是傳統男性形象的象徵,女007著泳衣身邊有幾個小鮮肉,談談情跳跳舞遊走在幾個大隻男人中間,女權滿意嗎?何不自己開創新女權電影,要搞男性經典,立新比破舊好,新舊可以一致發展。收手吧

仲可以連接藍芽耳機式喇叭
hobby
重拾80年代的浪漫 本土出品Walkman
23 Aug 2019
所以幾時都話只要你肯努力,無野係改變唔到的!
hobby
【最怕你唔努力】「獨角獸」Porzingis變身筋肉人!!
23 Aug 2019