{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 16 Jul 2019

從來射門都有好多唔同嘅方法,好似勁射、熨射、倒掛、窩利等等,但係亦都有一啲射門係避重就輕,以柔制剛,就好似下面呢一球咁樣。

呢位球員接應隊友嘅地波傳中,面對身後有防守球員,前面有門將正殺埋身,位置仲要喺近柱位置,理論上要即刻射門基本上係無角度的,而控停個波再處理亦都非常困難,但係呢位球員就用上另類方法處理。

呢位射手並無正面以力打力,反而利用左腳腳面輕輕將個波chip起,等佢笠過門將,同時身後嘅防守球員亦都難以用腳阻擋,最終球成功飛入網窩入球。

呢個入球可以睇得出球員非常醒目,懂得喺有限空間下創造入球機會,實在值得我地學習的。

即刻報名參加啦!
lifestyle
【郵出香港】今年情人節黎個海上浪漫「郵」
20 Jan 2020
如果出世青篇嘅Figure,係根現實比例定原著比例呢?
hobby
符合比例 Banpreto 大空翼景品
21 Jan 2020
「Netflix Chill」字面上係解舒舒服服睇Netflix,但更深層嘅意義係指「借睇Netflix之名上人/約人上你屋企搞嘢」。我唔知你哋係點啦,但呢句嘢對我黎講就只係都市傳聞,反而攬住桶雪櫃睇我又真係試過唔少次。所以比 ...
hobby
Ben & Jerry x Netflix 特別版雪糕 「Netflix & Chill'd」
21 Jan 2020