{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 16 Jul 2019

從來射門都有好多唔同嘅方法,好似勁射、熨射、倒掛、窩利等等,但係亦都有一啲射門係避重就輕,以柔制剛,就好似下面呢一球咁樣。

呢位球員接應隊友嘅地波傳中,面對身後有防守球員,前面有門將正殺埋身,位置仲要喺近柱位置,理論上要即刻射門基本上係無角度的,而控停個波再處理亦都非常困難,但係呢位球員就用上另類方法處理。

呢位射手並無正面以力打力,反而利用左腳腳面輕輕將個波chip起,等佢笠過門將,同時身後嘅防守球員亦都難以用腳阻擋,最終球成功飛入網窩入球。

呢個入球可以睇得出球員非常醒目,懂得喺有限空間下創造入球機會,實在值得我地學習的。

另一大型動畫製作公司「BONES (俗稱骨頭社)」更改咗網站嘅免責聲明,相信為「京阿尼大火」後的影響。
hobby
「京阿尼」大火影響? 《鋼鍊》、《我英》製作社停收提案
05 Jun 2020
【宮崎駿再出發】吉卜力工作室首次用全3D CGI製作新戲《アーヤと魔女》 宮崎駿嘅動畫出名在於全手繪精細玲瓏,如果佢放棄長處改試玩全3D CGI又會有咩化學反應?宮崎駿人老心不老,又再次復出之後,似乎想重新再 ...
hobby
【宮崎駿再出發】吉卜力工作室首次用全3D CGI製作新戲《アーヤと魔女》 ...
05 Jun 2020