{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 17 Jul 2019

馬來西亞前羽毛球一哥李宗偉,因為身體問題較早前宣佈掛拍退役,消息令唔少球迷心碎,特別係佢一直以東京奧運為目標,如今與林丹嘅夢幻對決已成絕響。

雖然唔能夠再喺羽毛球場上一展身手,但係李宗偉仍然會出現喺東京奧運中,因為佢將會以馬來西亞羽毛球代表團團長現身,而佢日前接受訪問時對馬來西亞政府作出提醒,希望官員們能夠全力支持代表國家嘅運動員。

李宗偉唔開名咁批評:「好多官員喺我處職業生涯高峰時出現,但當我陷入低潮時卻不見人影,呢幾年來我見過太多了。有難時先知道邊個係真正嘅朋友,我希望當運動員陷入低潮時,所有體育官員都可以比最好嘅幫助佢地。」

對於運動員黎講,能夠獲得全面支持去專心一致準備比賽絕對係最理想嘅環境,因為如果佢地未有獲得support,亦即係代表佢地要分心處理其他事,咁樣佢地將難以保持最佳狀態,想要拎到好成績將變得非常果難。

而不少政府官員從來都只係識出黎攞彩,有獎牌就走出黎影相,無獎拎嘅我諗佢連對方叫咩名都唔知,人情冷暖實在令人失望。

原來大家分歧咁唔同!
hobby
【理念不同】Elon Musk 反口唔支持 Kanye West!
10 Jul 2020
《挑戰者1號》電影原作者 Ernest Cline宣布11月將推出續集小說 《Ready Player Two》
hobby
【期待爆燈】電影《挑戰者1號》原作小說11月出續集《挑戰者2號》(Ready Player Two) ...
10 Jul 2020