{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 12 Aug 2019
【目雕龍珠】越南大師一碌木雕你「格古洛」義憤填胸

雕木係一門滿有歷史的手藝,雕刻匠人可以用巧手同技藝將木頭或石塊甚至任何物體雕成心中所想,當大家以為現代科技發達,雕匠已失傳,只餘下用口中傳講的雕匠,即得把口雕下高官,雕下動物狗隻,其實遠至越南還保留有「真」當代雕刻神工,有一隊木雕團隊「Au Lac Wood Art」就試圖用一塊木頭,雕刻出龍珠中的悟空像,即忿怒爆氣的「洛古洛」,非常逼真,好像睇到洛古洛真係好嬲好嬲(有片)!

 

呢隻栩栩如生的忿怒的「洛古洛」是由越南木雕團隊「Au Lac Wood Art」雕製,他們是個超強大的雕刻團隊,擁有20年雕刻經驗,無論是木雕畫、傢俱、裝飾等等都有一流的手藝同開發力,有埋片相信睇到大家拍手叫好。

 

大家一起來欣賞一下悟空撒亞人戰鬥民族格古洛是如何雕塑而成!

天是否知道壞人要利用
來到地球爆地球
唯有神龍有神龍轉吉凶
細蚊伯爺公 為了正義力保七粒珠更勇
七粒一起會溝通
有奸也有忠 若要勝利定必身心都會痛
仍然望世界到處會大同
另一大型動畫製作公司「BONES (俗稱骨頭社)」更改咗網站嘅免責聲明,相信為「京阿尼大火」後的影響。
hobby
「京阿尼」大火影響? 《鋼鍊》、《我英》製作社停收提案
05 Jun 2020
【宮崎駿再出發】吉卜力工作室首次用全3D CGI製作新戲《アーヤと魔女》 宮崎駿嘅動畫出名在於全手繪精細玲瓏,如果佢放棄長處改試玩全3D CGI又會有咩化學反應?宮崎駿人老心不老,又再次復出之後,似乎想重新再 ...
hobby
【宮崎駿再出發】吉卜力工作室首次用全3D CGI製作新戲《アーヤと魔女》 ...
05 Jun 2020