{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 27 Dec 2020
【星級股票】Elon Musk重申Starlink一有數圍計掂就上市

萬眾矚目世人期待嘅上市嘅公司肯定係Elon Musk未來科技網絡實業Starlink,今年9年已經提過話未來絕對會上市的Starlink聖誕節又被網友問及幾時搞上市時,Elon Musk直接回覆一有收入增長可以預期就係上市的大日子。相信好多人都睇好好快就可以,望穿秋水到底大家係想上網定係想買股票呢?我就想全世界的人都上到網,係大愛呀!



實際上將starling上市呢個大計消息並唔係今日剛出現, 早係9月份嘅時候,Elon Musk就已經提過好可能將Starlink進行IPO,只係遊戲玩法需要等到其獲得平穩而可預期的收入先可以成事,因為市場不鐘意有公司現金流唔穩定。而剛過聖誕又有人問同樣問題,佢又答一次一搞掂有收入增長預期計掂數即上。


根據Forbes.com 報導,估計未來幾年地球軌道上將有多達 100,000 個衛星、遠遠超過目前的 2,500 個衛星。但咁樣將對地球軌道帶來重大挑戰和危險,當中最重要將會係如何應對移動數量的巨大增長、避免衛星之間發生碰撞。而全球其實唔單止Starlink公司發射衛星上地球,全球都有好多唔同商業、國家等衛星,歐盟星期三剛發表空中巴士(Airbus)太空系統,歐盟已挑選出由歐洲衛星製造商/營運商/服務供應商、電信商以及發射服務商組成的聯盟,目標係研究歐洲太空通信系統的設計、開發和發射。研究將檢視太空系統如何強化和連接到現有和未來的關鍵基礎設施(包括地面網路),強化歐盟獨立、安全使用雲端以及提供數碼服務的能力。策略對建立數碼經濟、確保歐洲戰略自主與韌性尤關重要。總之未來滿天將會佈滿衛星。


唔好理天上有幾多粒星,上市集資炒股賺錢,似乎好多人更加關心。


作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022