{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 20 Jan 2021
【新車】美國通用汽車全新概念載具自駕飛天佳特力eVTOL

有人話今年將會係電動車的年代,美國通用汽車就決定作出時代的跨越,以旗下品牌佳特力(Cadillac)率先推出一部馬上超越電動車的科技載具「飛行佳特力」eVTOL,係一部屬於科幻電影中的自動駕駛飛行的士,概念上同如今係香港搭直升機去澳門差唔多,蛻變成全電動單人乘搭點對點自動駕馭飛行器,係未來交通運輸的想像?咪住先,你有幾可去半島酒店搭直升機出入?呢個交通工具唔係人人都用到,短期內相信純粹為有錢人服務!


電動車肯定係未來的社會潮流,但具有未來感科幻電影中的飛行器才是真正的未來載具,美國汽車大廠通用汽車(General Motors)就率先推出全新佢地稱為概念車的飛天佳特力(Cadillac)eVTOL,唔單止具備自動駕駛能力,仲可以輕鬆垂直起降,載運乘客於空中係城市中穿梭,通用汽車表示,呢部概念車重新定義未來個人交通運輸的想像。

 

不過呢部飛天佳特力eVTOL只能乘載 1個 人,與其話係汽車,其實正確嚟講應該係垂直起降無人機,飛行完全自動化,而且全電動,由通用汽車設計使用 Ultium 電池供電,搭載 90 千瓦馬達,超輕機身加上配備有 4 副螺旋槳,可以係高樓大樓屋頂起降,最高飛行速度可達時速 55 英里。廠方概念影片話將會好快上市,不過通用汽車並無正式通告實際出售時間與細節。其實如果係將現今流行的無人機放大來做,中國的無人機公司應該都有能力可以生產推出,當然敢唔敢乘搭就係另一件事。

 





疫情令全球戲院停業將近一年,令多間國際院線都面臨經營危機。香港戲院斷斷續續停業到2月先重開,本來有望慢慢重回正軌,但最新消息就指UA院線將全線結業,成為疫情後首家結業嘅大型院線。 撰文之時已無法連上U ...
hobby
【本地】網站無飛賣 員工要聽Talk UA院線疑全線結業
08 Mar 2021
我好少會同大家推薦模型,但話題大作《EVANGELION 新世紀福音戰士》與《真·哥斯拉》導演庵野秀明夢幻企劃「哥斯拉對EVANGELION 」「三式機龍 EVA初號機上色ver.」實體化6月登場,咁大件事無人講?冇人講咪我講囉 .. ...
hobby
【鉅細靡遺】哥斯拉對EVANGELION 三式機龍 EVA初號機上色ver.登場預售
08 Mar 2021