{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Jan 2021

Marvel嘅電影未必套套好睇,但Marvel嘅選角就可以稱為「百發百中」——至少你冇覺得邊個角色用錯演員,亦唔會好似隔離DC咁拍拍下又話要換人做呀係咪?不過原來Marvel嘅演員依然都會擔心自己被人炒魷,例如Tom Holland就承認自己拍完《Captain America: Civil War》之後就一定會被人炒。

圖片:IMDB

你或者以為Tom Holland覺得自己會被人炒,係因為佢惡名昭彰嘅劇透行為,不過據Tom Holland於《Variety》中接受同樣出演過Marvel作品嘅演員Daniel Kaluuya訪問時就話,佢之所以覺得自己被人炒,純粹就係因為Marvel冇人理佢。

「由拍完《Civil War》到《Spider0Man: Homecoming》之間嘅嗰段時間,我深信自己係被Marvel炒咗,我都唔知點解。嗰陣《Civil War》未上,而又冇任何人話我知黎緊會發生咩事,我都解釋唔到點解會有呢種諗法,個感覺非常差。但到最後好明顯佢哋就冇炒我啦!每一分鐘我都鍾意呀!」

圖片:IMDB

Marvel嘅保密功夫唔單止對外,對內亦落足心機。例如Tom Holland就曾於多個訪問中透露,當年佢為《Homecoming》試鏡後,要等到睇新聞先知自己中咗。而佢亦於新訪問中透露更多試鏡細節,佢話整個試鏡過程非常漫長,總共六次試鏡橫跨半年時間,而過程中Marvel係唔會透露任何結果。「有次有我同另外六個人,仲有Robert Downey Jr一齊試鏡。我經理人同我講Marvel鍾意我就因為我唔識即興,淨係識跟足劇本。但第一Take RDJ就成場戲改哂,於是我哋就開始亂黎。雖然咁講有啲囂,但試鏡完咗之後我打畀阿媽話,我覺得我得咗!」

資料來源:Variety
疫情令全球戲院停業將近一年,令多間國際院線都面臨經營危機。香港戲院斷斷續續停業到2月先重開,本來有望慢慢重回正軌,但最新消息就指UA院線將全線結業,成為疫情後首家結業嘅大型院線。 撰文之時已無法連上U ...
hobby
【本地】網站無飛賣 員工要聽Talk UA院線疑全線結業
08 Mar 2021
我好少會同大家推薦模型,但話題大作《EVANGELION 新世紀福音戰士》與《真·哥斯拉》導演庵野秀明夢幻企劃「哥斯拉對EVANGELION 」「三式機龍 EVA初號機上色ver.」實體化6月登場,咁大件事無人講?冇人講咪我講囉 .. ...
hobby
【鉅細靡遺】哥斯拉對EVANGELION 三式機龍 EVA初號機上色ver.登場預售
08 Mar 2021