{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 25 Feb 2021
【重見色彩】蘋果傳聞2021年新款 iMac 回歸五彩色系

世界愈來愈難捱,回望過去輝煌豐盛的90年代似乎係世界好多企業的題材,當然高手所加入全新科技和風格至為關鍵。蘋果就傳出係今年即將推出的 iMac 電腦重新設計外型並加入五種新顏色選擇回到當年蘋果初出時的五彩風格。其實唔駛想像上年 iPad Air 4 就已經有太空灰、銀、玫瑰金、綠,以及天藍等五種顏色,大家應唔會對蘋果有咩創意期望!


唔知大家仲記唔記得當年蘋果電腦係有唔上的顏色可以選擇,只是後來愈來愈簡約,例如今時今日款式的iMac 就只得銀色可以選擇。據說今年即將推出的iMac將會重新有返五種顏色選擇,最簡單的解讀就係照跟上年 iPad Air 4的五種色彩!



資料來自Twitter 帳號 @jon_prosser,佢出名爆料,日前貼出一張 iMac 渲染圖,並以「Hello, 「Hello, 1998. iMacs. Colors. They’re back.」作主題,直接指出 iMac 機款有可能會致敬過往的產品顏色設計,係佢貼出的圖中iMac 的背蓋被改為較為平坦的設計,且邊框也將與 iPhone 12 採取相同的設計。另一方面,市場上針對新 iMac 的傳言不斷,好多人認為新iMac 機款外型將會重新設計,令iMac 有更薄的邊框,且新 iMac 預期也將搭載 Apple 自家研發的 Apple Silicon 晶片。不過新 iMac到底會係今年幾時推出目前尚未得知。

小朋友模仿及學習能力非常高,好容易睇住身邊嘅人「有樣學樣」,尤其係Youtube時代出世嘅小朋友,只要播返幾次「Baby Shark 」就會識跟住一齊跳(唱?)。日本有位作家分享咗件趣事,由於個仔睇得太多Youtube,誤以 ...
hobby
【趣聞】日本作家個仔睇太多Youtube 道別時竟然講「請訂閱我」
22 Apr 2021
【知識版權】歐洲法院判法國Chanel控告華為抄襲商標敗訴還華為清白 有單有趣的歐洲商標訴訟案係歐洲法院審理,話說法國頂級時裝品牌Chanel控告中國華為Huawei商標過份相似有抄襲之嫌,結果歐洲法院最後裁定香奈 ...
hobby
【知識版權】歐洲法院判法國Chanel控告華為抄襲商標敗訴還華為清白
22 Apr 2021