{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 03 May 2021
【延誤半年】Tesla柏林超級車廠今年難產最快要下年1 月底投產

美國電動車大廠特斯拉(Tesla)近期可謂處處受制,繼中國品牌受民族主義評擊可能被中國人杯葛後,西方戰線歐洲德國柏林被德國環保組織打擊更大,旗下首座位於歐洲的超級工廠(Gigafactory)建廠進度未如人意,將會較原定投產計畫延誤多大半年,暫時話到明年一月先可以開始投產。歐洲超級工廠原定於今年 7 月 1 日開始生產。


問題始於上年 6 月,特斯拉柏林廠動工,目標大量生產 Model 3 和 Model Y 車型。不過係進行建廠之時遭到德國環保組織阻擋,理由係砍伐森林會危及當地冬眠中的動物,因此要求特斯拉暫停施工。係環保團體一再要求下, 12 月德國法院頒發臨時禁令,特斯拉被迫暫時停工。後來特斯拉與當地環保部門達成協議,同意支付 1 億歐元的保證金,才獲頒臨時許可證,得以繼續施工。當然一般人都無法理解為何一億錢交左就可以讓冬眠中的動物安睡。


今年 4 月,因為不滿柏林建廠不停受拖延,特斯拉向柏林高等行政法院致信表達不滿:「德國審批程序中的障礙,導致工業轉型停頓,特斯拉有著切身的體驗。」「若不盡快解決這些障礙,德國好可能無法實現氣候目標。」特斯拉今年有兩個大目標,第一大就係要歐洲建立生產基地,降低歐洲市場的售價,係歐洲電動車市場火拼福斯(Volkswagen),以免電動車市場佔有率輸龍頭寶座!另一個目標係係美國德州設置新廠。據知當中尤以柏林新廠的重要性最高。因為歐洲係全球電動車趨勢的發展核心點,而柏林廠有助於特斯拉大幅降低係歐洲地區的售價。



作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022