{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 21 Jan 2022
【有錢任性】美國有人網上出售廢置前美國空軍基地只售450萬美元

有錢就任性想買咩野?不如試下買個美軍基地,最近美國加洲就有人係Facebook上架出售一個美國空軍基地,價錢只係450萬美元,吸引左不少人議論紛紛。呢個出售蓋茲堡空軍基地(Gettysburg Air Force Stataion)1956年建成到1965年停運被廢置占地近 17 萬平方公尺,作為美軍空軍基地當然有飛機跑道、雷達站,以及有 50 個房間同15間浴室兵營。入手之後執一執再放滿1比1吹氣戰鬥機同1比1吹氣坦克,搞返個野戰訓練營幾咁高興,有買要趁手!


今次出售廢棄前美軍空軍基地賣家係一位退休商人名為 Lev Goukasson,佢擁有呢座占地近 17 萬平方公尺蓋茲堡空軍基地(Gettysburg Air Force Stataion)!係當年貨真價實美軍基地,不過已經廢置多年。翻查歷史蓋茲堡空軍基地(Gettysburg Air Force Stataion)於 1956 年由美國空軍建成,當時正值冷戰初期,美國政府係全國各地大量建造雷達站同空軍基地,建構嚴密防空同反彈道監控網路,基地主要由空軍攔截機駐紮,負責偵測並攔截任何接近美國空域的敵機。不過後來隨著雷達同反飛彈技術發展,偵測距離越來越長,因此美軍逐漸將長程預警雷達移到海外或國家沿岸,故此好多位於內陸空軍基地就逐漸廢棄,蓋茲堡基地早於 1965年就已經停止運作,不過目前仲有美國聯邦航空總署(FAA)一座雷達偵測站仍然運作,因此賣家同時說明假若買左呢個基地,就會同 FAA 雷達站人員做鄰居。所以好有理由相信最希望能夠賣出呢個地的除左賣家就係FAA 雷達站工作人員,終於過左幾十年,有人陪佢係山旮旯返工!


Goukasson 係市集上傳左好多基地內的照片,大部分都係長年無人使用的廢棄狀態,而房間同走廊照片上,註加左「不附家具」的說明。其實自從冷戰結束後,美國本土大量的廢棄軍事設施,近年好多都被潮改裝成各種不動產物件,例如廢棄的彈道飛彈發射井,就有民間企業從政府手中買左改造成各種「末日豪宅」,吸引有錢人係世界爆發大戰時,或者電影式巨大天災來臨時,可馬上住入感覺銅牆鐵壁的基地內。所以大家有錢真係可以買左個空軍基機改建成自己最好的樂園!



近日解放軍海軍首位女艦長韋慧曉帶領導中國新型彈驅逐艦紹興艦完成海上實戰化訓練,技驚四座,女艦長出類拔萃十年軍族火速上位,實力傲視同群引發網民激節讚歎,網友整理過女艦長神奇頂級超卓履歷後更是五體投地!韋 ...
hobby
【巾幗不讓鬚眉】解放軍首位女艦長韋慧曉強大崛起十年從軍傳奇震驚海外
26 May 2022
Join唔Join好?
hobby
【電玩】全新PlayStation Plus會員服務,大量Game下載!
26 May 2022