{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 30 Jun 2022
【搵快錢奧義】日本網傳奇技將5日圓硬幣熔變回銅價值大過5日圓衝擊硬幣變寶藏

日圓不停貶值下日本所有外國進口材料全部加價,其中包括金屬「銅」,引發一個非常奇怪現象,據說日本「5日圓硬幣」貨真價實童叟無欺裡面84%銅質。換句話如果如今匯率將5日圓硬幣拿去熔掉變回銅,咁5日圓的價值就有可能多過5日圓本身,即係話如果有不法之徒大量收集日本5日元硬幣,巨額熔幣就可以賺錢,當然咁做絕對係違法,以日本人守規矩的性格唔會咁做?咁要好小心日本除左日本人都有好多唔同的人呀?咩野人會做呢種偷雞摸狗的勾當呢?


首先要多謝日元大貶值,令過去無可能的事今日居然變成可行?由於原材料成本大增,銅價係日本變得相當矜貴。於是乎上個月開始就有日本媒體就報導「5日圓硬幣」當中所含的銅價可能超過5日圓的新聞。只要將一個5日圓熔掉變返銅,就賺到!如果有人大量將5日圓熔化變銅,理論上係一門生意!不過日本不停有人呼籲,這是肯肯定犯法的違法事!絕對唔可以以身試法!


不過媒體的報導就正式掀起了最近一個月關於「5日圓硬幣」的議論。報導當中提及了受到烏俄戰爭以及日圓大貶的影響,日本進口的銅價水漲船高,導致「5日圓硬幣」當中所含的銅價可能會超過5日圓!一個月後日圓貶值越來越嚴重,「5日圓硬幣」的關注也不減反增。網路上甚至傳出有人打算大量收購,熔掉獲利……


日本原材料專家話銅價近2年的確升左兩倍!「銅價已經很耐沒有超過1噸100萬日圓了。」「近年大多都是1噸60萬~80萬日圓。」其實如今5日圓成本係4.8日圓,未到大家討論的賺錢獲利的程度!不過如果繼續發展,確有可能有日5日圓硬幣的價值可能超過5日圓?其實除左1日圓以外,其他日圓硬幣亦同樣含銅,不過5日圓硬幣的材料價格為面額的84%,係所有硬幣中比例最高。而呢種特別的熔幣玩法只能夠係日本國內成立!



耗資9,000萬美元製作嘅DC英雄電影《Batgirl》日前被華納兄弟取消發行,唔上戲院亦唔上串流平台,消息震撼影壇,有人歡喜有人愁,亦有人衝出嚟抽水... blockquote class="twitter-tweet"p lang="en" dir="ltr"I# ...
hobby
【攞景定贈慶?】《尚氣》劉思慕諷刺DC《Batgirl》取消發行惹網民批評
08 Aug 2022
8月25日上映嘅《明日戰記》號稱香港影業史歷年最大規模製作,亦大概係今年,甚至係近幾年最令人期待嘅香港電影,而同樣黎自香港嘅著名人偶廠Hot Toys亦將會推出《明日戰記》嘅珍藏人偶,而且一推就有兩款,分別係古 ...
hobby
【玩物】Hot Toys出《明日戰記》古天樂 劉青雲人偶
05 Aug 2022