{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 16 Aug 2022

自從Johnny Depp數年前捲入家暴風波,荷里活片商就紛紛同佢割席,令佢先後失去多個角色,當中就包括後來由丹麥演員Mads Mikkelson繼任、於《Fantastic Beasts》系列中嘅「Grindelwald (葛林戴華德)」一角。

不過自從JD贏咗誹謗案,風向就黎個180度轉向。除咗JD有新演出機會之外,日前Mads Mikkelsen亦估計,JD有可能回歸出演Grindelwald。而佢亦似乎樂意讓位。

Mads Mikkelsen 版本Grindelwald

圖片:《Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore》via IMDB

Mads Mikkelsen日前出席波斯尼亞黑塞哥維那舉行嘅「薩拉熱窩電影節」,領取「薩拉熱窩之心」榮譽獎項,同時亦出席活動回答Fans們嘅現場提問。期間就有人問到佢於《Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (Fantasic Beasts 3)》中接任Grindelwald一角嘅感想,而佢就回答:「依家就好明顯風向變咗——佢 (JD) 贏咗官司,所以睇下佢會唔會返返黎演,可能會都未定。」

同時佢亦承認接任JD演過嘅角色係「令人害怕」,「我都係Johnny嘅Fans,我認為佢係個非常好嘅演員,所以我根本就冇可能去複製佢,因為 (JD版Grindelwald) 實在太『佢』啦,夾硬扮佢只會係創作上嘅自殺。我唯有做一個我嘅版本,然後嘗試喺佢同我之間建立一個連結。所以係架,係幾得人驚架。」

Johnny Depp版本Grindelwald

圖片:《Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald》via IMDB

《Fantastic Beasts 3》上映後,大眾對於Mads Mikkelsen嘅演出大致上都係正面評價,有人認為佢嘅氣質與飾演「鄧不利多 (Dumbledore)」嘅Jude Law更有火花、更有「CP感」。但當然,亦有一批JD死忠對此唔太滿意。Mads Mikkelsen亦有提到呢個現象,「JD嘅Fans係非常、非常可愛,但同時佢哋亦非常頑固。雖然我冇咩同佢哋互動,但我能夠理事解點解佢哋咁傷心。」

資料來源:Deadline

極權國家為咗「維護國家安全」,有時係會做出啲令人難以理解嘅行為。就好似因為入侵烏克蘭而被西方國家制裁嘅俄羅斯咁,早前就因為「反擊」而禁止國民使用IG、FB等「西方國家平台」。而一名IG上有超過50萬Fans嘅俄羅 ...
hobby
【國家安全】俄19歲時尚網紅因用IG 面臨6年監禁
23 Sep 2022
Johnny Depp於早前與前妻Amber Heard嘅誹謗案中大獲全勝,其代表律師、才貌雙全嘅Camille Vasquez因而爆紅,二人亦同時傳出緋聞,不過女方就曾否認傳聞。而據《US Weekly》報導,JD嘅新女友,的確係佢嘅代表律師,不 ...
hobby
【影視】Johnny Depp被爆與代表律師拍拖 但唔係你諗緊嗰個
23 Sep 2022