{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 05 Dec 2023

近日Nicolas Cage因宣傳A24新作《Dream Scenario (大叔夢中人)》而接受多間傳媒訪問,其中佢接受《UPROXX》訪問時,卻出乎意料地預告會「電影引退」,未來希望可以向電視劇集方面發展。

《Dream Scenario》劇照

圖片:A24

話說於《UPROXX》嘅訪問中,記者Mike Ryan先係問到《Dream Scenario》中Nicolas Cage嘅演出,與過往大家印象中嘅佢有所不同,而Nicolas Cage就回答到:「我鍾意保持新鮮感…我唔希望困喺同一種作品類型或者某個演出風格,我希望咩都做。而去到呢一刻——拍咗45年戲、超過100部作品後——我覺得已經講哂所有我想對電影講嘅嘢,我希望可以於高峰中離開,講聲Adios (西班牙文嘅再見)。」

Nicolas Cage隨後表示,其實佢本來希望拍完《Dream Scenario》就告別電影,只係因為佢仲有其他片約要履行,所以最終應該會再拍多3至4部電影先正式告別。

《The Unbearable Weight of Massive Talent》劇照

圖片:IMDB

至於未來發展,Nicolas Cage就表示自己對「沉浸式串流以及電視劇集」非常感興趣。「我依家睇到當你畀足夠時間一個角色後,佢可以做啲咩。我睇住Bryan Cranston喺某集《Breaking Bad》中望住個行李箱成個鐘,電影中唔會有呢個時間,所以電視可能就係我嘅下一步。」

同時佢亦提到改拍電視劇嘅原因,與其父親於75歲離世有關。「我下個月就60歲,而我父親係75歲離世。如果我好彩,我可能會剩返多過15年嘅時間,但呢啲嘢話唔埋架嘛,咁呢15年我應該用黎做咩?有咩係重要嘅?重要嘅就係我嘅小朋友,仲有個BB女。如果我可以搵到部喺同一個地方拍攝、唔使飛黎飛去嘅劇集,咁我同屋企人就可以一齊。對我個人而言,係一件非常好嘅事。同時,作為一個學生,我肯定仲可以從電影身上學到啲咩,但我有可能於電視劇上學到新嘅嘢。」

資料來源:UPROXX

講起「性侵」,絕大多數人腦中出現嘅,都係男性侵犯女性嘅畫面,甚至唔少人會覺得男性一來身體力強唔可能被逼,二來大概本身就唔抗拒唔算「被逼」,所以根本就唔可能成為「受害者」。但其實男性被女性性侵嘅情況,可 ...
hobby
【兩性】71%英國男性曾被性侵 33%被女性「心理脅逼」
23 Feb 2024
希望Tom Cruise能夠憑呢部作品贏得人生首座奧斯卡!
hobby
【影視】Tom Cruise將主演《飛鳥俠》《復仇勇者》金像大導新作
23 Feb 2024