{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 19 Jan 2022

美國康乃狄克州Hamden鎮嘅聖心高中女子籃球隊,本月初於地區聯賽中,主場大勝Lyman Hall高中88分,但佢哋嘅教練唔單止冇被人讚教導有方,仲被校方罰停賽一場,就連校長都要出黎道歉。原因?贏得太盡喎!

Jason Kirck

圖片:Hearst Connecticut Media

件事就咁嘅,由教練Jason Kirck帶領,佢兩個女都喺隊中嘅聖心高中女子籃球隊,於本月初主場對上Lyman Hall高中,第一節就已經領先29-0,半場完領先56-0,到第三節比分已經去到80-0,完場時大勝92-4。據Lyman Hall高中女子籃球教練Tom Lipka指,聖心高中大打全場壓逼人盯人防守,偷到波就打快攻,有機會就射三分,由頭到尾都冇手下留情。

但大勝過後,聖心高中就決定將教練Jason Kirck停賽一場,並以校長Shelia O'Neill修女名義發出道歉聲明:「聖心高中重視體育比賽帶來嘅意義,包括道德、負責任的行為、領導能力以及對對手的尊重。而昨晚與Lyman Hall高中嘅比賽並不符合我哋嘅理念及哲學」。而教練Jason Kirck、Lyman Hall高中方面亦冇進一步回應事件。

消息傳出後,網上就對聖心高中嘅做法頗為不滿,並指「呢啲就係參與獎文化 (Participation Award) 所帶來嘅壞處」。所謂參與獎就係避免小朋友於比賽中「落敗」而設嘅獎項,簡單黎講就即係有份比賽就有個獎,傳遞「結果不重要,參與就好叻」嘅訊息。Kobe Bryant於2018年接受Jimmy Kimmel訪問時,曾經被問到對於參與獎嘅睇法,而佢嘅回答係「我至憎!係我見過最荒謬嘅嘢」。

資料來源:New York Times

「做運動對健康有益」呢個常識大家都知,甚至有人認為越做得多運動、身體就會越好。但日本《讀賣新聞》報導,其實每日做10分鐘左右肌肉訓練就已經能夠顯著減低健康風險,而且做得多仲有反效果! 據日本《 ...
sports
【研究】日研究指每週肌肉訓練超過140分鐘 死亡風險反而增加
03 May 2022
72歲嘅雲爺爺出山了!
sports
【法甲】PSG有意邀雲爺爺出山取代李安納度
25 Apr 2022