{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 10 Sep 2019
戴隻錶夠貴,係咪就顯視你的品味?實情,好多時都係本末倒置。由2001年起日本國際時裝品牌三宅一生(ISSEY MIYAKE)便開設手錶設計系列,當時ISSEY MIYAKE設計團隊將簡約與禪味放進錶界當中,簡直就如市場上的一道清泉,亦令ISSEY MIYAKE在錶市場獲得空前的成功。事隔多年,ISSEY MIYAKE再度發功,而今次更聯同Seiko方面共同製作,設計與質素俱備!

今次ISSEY MIYAKE品牌設計全新「1/6」手錶,是由三宅一生有著深厚淵源的田村奈穗(Nao Tamura)操刀設計。圓型錶面主分為兩面設計,重塑禪味帶出的陰陽美學。

由Seiko負責的機芯機轉數為21600轉,「1/6」之名即為呼應機械機芯每秒振動6次的頻率。動力儲存方面達41小時,同時擁有 50米日常生活防水,最有趣的是,錶冠被置於6時位置。

「1/6」手錶系列系列目前已可於香港ISSEY MIYAKE專門店購買得到,定價由$3,750到$4,350不等。

ISSEY MIYAKE 尖沙咀海港城港威商場 2221 號鋪

雖然話任何「聯乘project」都有可能發生,但無獨有偶,分別擁有過100年歷史的兩個美國品牌New Balance與Red Wing,兩大同鄉鞋牌,各有各有擅長與優勝之處。但兩者走埋一齊合作,又似乎沒想像的事情。結果,今次雙方 ...
style
【美國夢幻組合】New Balance x Red Wing Heritage 美國製M997RW
21 Oct 2019
作為日本街頭殿堂A Bathing Ape的創辦人,NIGO除了生意非常到家之餘,佢喺業界亦都係出晒名嘅收藏家,當中佢收藏大量《Star Wars》、Beatles、Andy Warhol係人所共知,而早前佢聯同Sothebys蘇富比的「NIGOLDENEYE Vo ...
style
【現代收藏家典範】NIGO個人收藏倉庫訪談
21 Oct 2019