{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 13 Sep 2019

可能喺香港人眼中Yahoo已經淪為雞肋平台,但喺日本,Yahoo Japan依然係國民主流平台。據消息指,因為日本Yahoo希望與同Amazon、Rakuten等最大競爭對手分庭抗禮,結果喺昨日9月12日,日本ZOZOTOWN創辦人前澤有作就於twitter宣佈,表示日本軟銀集團旗下的Yahoo Japan,將以¥4,007億日圓的天價買下ZOZOTOWN母公司ZOZO 50.1%的股權,而前澤有作亦將會脫離公司,繼任者暫由Zozo營銷部總監澤田宏太郎接任。

 


行事作風極之出位的前澤有作,最為人共知嘅係佢成為Space X首位將於2023年前往太空進行繞月旅行的首位旅客。而今次佢將ZOZOTOWN 36%的持股售予日本Yahoo,僅留下6%的股份。今年43歲的前澤有作,於2017年時,《Forbes》雜誌估計他的身價為36億美元,今次賣股,相信令佢身家急劇暴漲起來!

再睇一睇鄰國,一代電商巨人馬雲雙手奉上淘寶的下場,前澤有作實在有運得多!

於1998年創立Start Today公司想發展網購市場,並於2004年成立Zozotown,以年輕人的時裝品牌為主打,網站囊括了近7,300個時尚潮流品牌。根據金融市場數據公司Refinitiv統計,Zozo整個公司目前市值約為6,800億日圓。

雖然話任何「聯乘project」都有可能發生,但無獨有偶,分別擁有過100年歷史的兩個美國品牌New Balance與Red Wing,兩大同鄉鞋牌,各有各有擅長與優勝之處。但兩者走埋一齊合作,又似乎沒想像的事情。結果,今次雙方 ...
style
【美國夢幻組合】New Balance x Red Wing Heritage 美國製M997RW
21 Oct 2019
作為日本街頭殿堂A Bathing Ape的創辦人,NIGO除了生意非常到家之餘,佢喺業界亦都係出晒名嘅收藏家,當中佢收藏大量《Star Wars》、Beatles、Andy Warhol係人所共知,而早前佢聯同Sothebys蘇富比的「NIGOLDENEYE Vo ...
style
【現代收藏家典範】NIGO個人收藏倉庫訪談
21 Oct 2019