{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 29 Oct 2021

上星期就有報導指Facebook將會以「Metaverse (元宇宙)」為發展方針,並會更改公司名稱。而創辦人Mark Zuckerberg於昨日舉行嘅年度發佈會Facebook Connect中就正式公佈,「Facebook」會改名做「Meta」,未來將會以Metaverse,而非單純嘅社交媒體作為發展主軸。

所謂Metaverse,簡單黎講就即係電影《Ready Player One》隻Game咁,係一個虛擬,但又令用家如親歷其境嘅世界;具體黎講就即係大家就算未玩過都知係咩嘅Virtual Reality (虛擬實景,VR)及Augmented Reality (擴增實境,AR)。Meta於公告中多次強調「Metaverse」會包含社交、工作、娛樂甚至運動等體驗。例如會於Oculus (同屬Facebook旗下) 早前推出嘅「Home」——一個虛擬屋企為基礎,開發成可以邀請朋友黎作客,甚至一齊睇片打機嘅「Horizon Home」。另外亦會有「Horizon World」、「Horizon Workroom」等睇個名就大概知係做咩嘅應用。你甚至可以於Home之內碌Facebook、IG、用Dropbox,又或者收發訊息、來電——注意,係你身在虛擬世界中打界現實世界中嘅人。

另外Meta亦會推出Presence Platform供創作者連結虛擬及現實世界,又會投資1.5億美金訓練下一代創作者。早前Mark Zucberberg亦指會聘請多一萬名高薪技術員。

所以,Meta嘅願景就係透過VR、AR、以及佢哋早前推出嘅智能眼鏡等技術,創造一個更多層面、更真實嘅虛擬世界。聽落好似非常美好,但亦有唔少人從技術 (例如器材嘅流動性、網絡要求)、需求 (真係有人想要同老細黎一場非常像真嘅視象會議?)等方面提出疑問,另外亦有指呢場大龍鳳只係希望將公眾及有關當局嘅視線,從FB近年捲入嘅反壟斷、假消息、以至社交媒體對公眾心理健康等問題上轉移。當然亦有人擔心最終會發展如電影情節嘅「科技巨企控制一切」。

但反正,Mark Zuckerberg就擺足姿態話畀大家知佢要搞Metaverse,就連目前Facebook個美股名都會於12月1日改成Meta (MVRS)。而Facebook、Instagram、WhatsApp等服務暫時就唔會改名。

資料來源:Meta
人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023