{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 17 Jun 2022

相信大家只要有睇過《龍咁威》,應該都唔會對俗稱「拮拮降頭仔」嘅詛咒人偶感到陌生。而日本版嘅「拮拮降頭仔」就叫做「稻草人偶」,其用法同「拮拮降頭仔」可謂大同小異,不過就係用釘釘喺樹上面,而且通常都只係於影視作品中出現。但近日日本千葉縣松戶市嘅神社中,就先後出現多達10個稻草人偶,而且係用最狠嘅「釘心口」方法釘喺樹上,詛咒對象仲係俄羅斯總統普京添!

據日本傳媒報導,呢啲稻草人偶係由一名現年72歲嘅松戶市居民日野充信所製,同時亦係佢親手釘上神社嘅樹上。而據當地「三日月神社」嘅閉路電視畫面,可以見到日野充信進入神社前先環顧四週確定冇其他人,然後進行哂成個祈福儀式,然後再次確定四週冇人,再走出閉路電視畫面,去咗神社後面。而神社人員稍後時間就於神社後面嘅樹上搵到「稻草人偶」。

更有趣嘅係,雖然用稻草人偶詛咒其他人,就算個詛咒對象係別國總統,喺日本都唔係一件犯法嘅事,但將個人偶釘上棵樹到呢個動作,就係「破壞公物」,而且三日月神社後方位置並不對外人開放,所以日野充信再犯埋「擅闖私人地方」。連警察上門拘捕日野充信時,佢本人都好奇:「因為咁咋?」似乎係代表佢以為自己會面臨更嚴重嘅罪名,換言之佢應該真係想咒死普京。

另一邊廂,日本網民就唔太認同日野充信嘅做法——唔係覺得佢唔應該詛咒普京,而係「幾廿歲人你仲搞呢啲嘢?」

相信大家都有聽過「情人眼裏出西施」、「愛情令人盲目」等說話,簡單黎講就即係話人會因為感情因素嘅左右,而無法對愛人作出準確嘅評價,明明唔好嘅都睇成係好嘅。不過近日一個奧地利研究就指出,其實情人對於你嘅能 ...
thezone
【兩性】愛情並非盲目!研究指情人對你嘅評價非常準確
11 Aug 2022
相學中有云:眼下有痣,桃花旺盛,而對於非常講求人緣嘅藝能界,桃花好亦代表人氣更好如果按照呢個思路,咁今日要介紹嘅呢位「竹內花」理應一入行就大紅大紫。不過事實就唔係咁,係直到近排佢開始轉行水著,露出豐腴 ...
girls
【深夜】美人痣加可愛酒粒 豐腴美人「竹内花」
11 Aug 2022