{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Aug 2019
未來嘅嘢我哋唔知,但近代歷史中最接近「核爆」嘅事件,或者就係1986年嘅切爾諾貝爾核電廠爆炸——如果你唔知發生緊咩事,強烈建議你去睇HBO嘅《Chernobyl》迷你影集。事件發生後好多人都估計幾萬年之內該區都會成為人跡罕至,寸草不生嘅死地,但其實情況又未必有大家想像中咁差,仲有人出咗隻用災區內嘅小麥整咗支「切爾諾貝爾Vodka」,撐定唔撐?
其實近年大家都慢慢知道切爾諾貝爾災區之中嘅情況冇當初想像咁嚴重,尤其動物同植物受嘅影響都相當輕微,近年亦有當地旅行團帶旅客進入隔離區。至於今次呢支「Atomik」就係由英國樸茨茅夫大學嘅Jim Smith教授帶領研發,使用咗當地小麥、當地嘅井水黎整,目前淨係整咗一支咁大把,但希望未來能夠量產,再透過社企「Chernobyl Spirit Company」賣出去,75%嘅收益會用於支援當地社區。
咁你一定會問啦,支嘢係咪充滿幅射呢?答案係否定嘅。首先正如上文所說,核污染對當地動植物嘅影響其實唔大,即使小麥中真係有微量幅射,但因為製酒時會經過蒸餾,所有雜質其實都會被過濾,樸茨茅夫大學發言人指,唯一能在「Atomik」中測出嘅幅射成份碳-14其實非常常見(例如人體構成都有),而且含量亦同其他烈酒無異,簡單啲黎講就即係唔使擔心啦!
GuardianAtomik Vodka
正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020