{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 28 Mar 2016

Georg Jensen 貴為丹麥皇室嘅御用品牌,主要賣點就係高雅、簡約嘅設計風格。講起丹麥皇室,幾年前中堅賓 Lord Bendtner 同丹麥男爵 Caroline分手,上年Caroline 仲要申請禁令,唔俾 Lord Ben 見自己個仔,好慘。講返正題,Koppel Grande Date又係 BaselWorld 嘅發表作品,錶盤簡約得嚟非常之靚!

41mm 錶殼,有得俾你揀不鏽鋼或者紅金殼,而錶盤亦都有三款,不過問我最靚一定係隻 Blue Dial。

佢比較特別嘅地方係近12點位嘅大型日期顯示,個視窗用咗梯型設計,加上六點位一個小秒盤,同 Georg Jenson 個 Logo 串連成一條中軸,視覺上平衡舒服。

錶盤只有日期兩個數字,Georg Jenson 選用咗5分鐘間距嘅圓點,取代傳統數字刻度,細長纖幼嘅指針有效增加空間感,睇起嚟夠簡潔乾淨。

藍寶石水晶底蓋見到,Movement嘅Dubois Dépraz 14000 機芯,提供到42小時左右嘅動力儲存。

不鏽鋼款賣 HK$24,000,揀紅金就貴啲,HK$88,000。


正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020